Time : 12:48:11 PM
Date : Tuesday, January 17, 2006
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV

Voedselveiligheid: eerste validatie van autocontrolesystemen binnen agro-alimentaire ondernemingen


1. De gidsen.

Sinds een jaar zijn de exploitanten van de voedingsnijverheid wettelijk verplicht een autocontrolesysteem in te voeren binnen hun onderneming. Teneinde de bedrijven bij te staan in de uitwerking van hun autocontrole procedures werd de raad gegeven aan de sectoren "autocontrolegidsen" op te stellen die als het ware een bijbel vormt voor de goede praktijken. Deze sectorspecifieke gidsen moeten tijdens de erkenningprocedure drie stappen ondergaan vooraleer ze kunnen "gevalideerd" worden door het Voedselagentschap.

In deze context werden 5 nieuwe gidsen gevalideerd: dierenvoeders - gewasbeschermingsmiddelen - melktransport - pluimveeslachthuizen en slagerijen.


2. Validatie van de autocontrolesystemen.

De bedrijven hebben op vrijwillige basis de mogelijkheid hun autocontrolesystemen te laten "valideren" hetgeen deze ondermeer toelaat te genieten van een korting van 15 % op de heffingen verschuldigd aan het FAVV. Daar tegenover staat dat bij een bedrijf dat deel uitmaakt van een sector waarvan de gids is gevalideerd en bij dewelke geen autocontrolesysteem is gevalideerd een toeslag van 15 % van de heffing wordt aangerekend.
De validatie van de autocontrolesystemen wordt ondermeer uitgevoerd door OCI's (onafhankelijke certificeringsinstellingen) die geaccrediteerd moeten zijn door BELAC (het Belgische accreditatie-organisme) en erkend moeten zijn door het Voedselagentschap. (de erkenningsprocedure is raadpleegbaar op de website van het Voedselagentschap www.favv.be ). Als voorwaarde voor de erkenning eist het Voedselagentschap van de OCI's onafhankelijkheid, het eerbiedigen van de procedures en het beroep doen op gekwalificeerde medewerkers. De duur van de erkenning is 3 jaar;

Twee instellingen werden recent geaccrediteerd en erkend en zijn nu in staat autocontrolesystemen in de zuivelsector te valideren.

Deze bijkomende stap betekent tevens een mijlpaal op het vlak van de invoering van de autocontrole.

Een nieuwe brochure van het Voedselagentschap "Autocontrole, ook in uw bedrijf" legt in eenvoudige bewoordingen de verschillende onderwerpen van dit thema uit. De brochure kan geraadpleegd en besteld worden via de website van het Voedselagentschap en is eveneens verkrijgbaar op de PCE's van het agentschap.

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

URL: http://www.favv.be