Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Computermodel presenteert " Schaatslijst Aller Tijden" en voorspelt medaillewinnaars WK sprint 2006

Wie zijn de beste schaatsers aller tijden ? Hoe verhoudt het goud van toen zich tot het goud van nu ? En wie hebben de meeste kans om medailles te winnen op het WK sprint van komend weekend ? Op deze vragen wordt op donderdag 19 januari een antwoord gegeven. Dan presenteert Team Support Systems (TSS), in samenwerking met de vakgroep Econometrie van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG), de zogeheten 'Schaatslijst Aller Tijden'.

Een speciaal computermodel van TSS en de RuG heeft deze schaatslijst berekend op grond van de uitslagen van alle internationale schaatswedstrijden die sinds 1895 zijn gehouden. Doorslaggevend voor de nieuwe ranglijst is niet, zoals bij de Adelskalender, het puntentotaal van de schaats(st)ers, maar alle onderlinge verschillen en het zogeheten 'gewogen gemiddelde' van de beste resultaten in de beste drie seizoenen.

Bovendien zijn bij de samenstelling van de Schaatslijst Aller Tijden correcties toegepast op de technische veranderingen tussen 1895 en 2006 (binnenbanen, klapschaatsen, snellere pakken). Het computermodel laat alle schaatsers uit alle jaren onder gelijke omstandigheden tegen elkaar rijden.

Hierdoor wordt een virtuele vergelijking mogelijk tussen 'de gouden medailles van toen" en de 'gouden medaillekandidaten van nu'. Zo is het computermodel in staat alle schaatstijden van 'vroeger' door te rekenen naar de tijden anno 2006. Met andere woorden: zouden (bijvoorbeeld) de gouden medailles van Ard Schenk in 1972 of die van Yvonne van Gennip in 1988 ook in 2006 goed genoeg zijn voor goud ?

Naast de nu gepresenteerde ranglijsten zal het computermodel van TSS en de RuG tijdens de komende internationale wedstrijden ook geactualiseerde en dynamische ranglijsten voor de schaatssport samenstellen. Zo kan op ieder gewenst moment en tijdens iedere race worden doorgerekend wie de beste schaatser is.

Met behulp van grafieken valt bovendien te voorspellen welke schaatsers de meeste kans hebben op de overwinning (zoals bij de WK sprint of de komende Olympische Spelen).

Een en ander wordt nader verklaard en gedemonstreerd tijdens de persconferentie over de Schaatslijst Aller Tijden, van 12.00 tot 13.00 uur in Best Western Hotel De Heidehof in Heerenveen. Ex-schaatscoach en voormalig TV commentator Henk Gemser en schaatshistoricus Marnix Koolhaas maken de ranglijsten bekend.

EINDE PERSBERICHT



Ingezonden persbericht