Fractie PvdA Rotterdam

PvdA Rotterdam wil uitbreiding aanpak bijstandsfraude

De Pvda fractie wil een uitbreiding van de aanpak van bijstandsfraude in Rotterdam. Dit moet gebeuren door het project Werk Direct in Delfshaven ook in andere delen van de stad te starten. De PvdA fractie vindt dat misbruik van de bijstand hard moet worden aangepakt. Dat is ook nodig om het draagvlak voor de sociale zekerheid en een stevig armoedebeleid in stand te houden.

In het project Werk Direct krijgen bijstandsklanten met een verhoogde kans op fraude onmiddellijk een arbeidscontract aangeboden. Hierover zijn afspraken gemaakt met de Roteb. Bij klanten die het werk weigeren wordt de uitkering voor één maand ingehouden. Herhaalde weigering leidt vervolgens tot het beëindigen van de uitkering. Naar aanleiding van een werkbezoek van de PvdA aan de Roteb bleek ons dat Werk Direct in Delfshaven helpt bij het verlagen van het aantal mensen met een bijstandsuitkering in de stad. Uit de praktijk kwam naar voren dat een groot deel van de bijstandsklanten die meedoen aan Werk Direct goed aan de slag gaat. Een ander deel stopt met de uitkering, omdat ze andere verdiensten hebben of niet gemotiveerd zijn voor het werk bij de Roteb.

De PvdA fractie Rotterdam heeft zich twee jaar geleden al met succes hard gemaakt voor een beter fraudebeleid. Door structureel huisbezoeken in te voeren bij nieuwe aanvragen voor de bijstand kon misbruik worden voorkomen en geld worden bespaard. Dit initiatief is toen raadsbreed overgenomen. Het gemeentebestuur heeft naar aanleiding van ons voorstel ca. 1 mln. euro uitgetrokken ter invoering van meer huisbezoeken bij bijstandsaanvragen. De PvdA fractie zet zich nu wederom in voor een streng maar rechtvaardig fraudebeleid.
---