Vereniging Nederlandse Gemeenten

STAND VAN ZAKEN ONDERHANDELINGEN VERPAKKINGSAKKOORD

In een brief aan staatssecretaris Van Geel geeft de VNG de laatste stand van zaken rondom de onderhandelingen over het verpakkingenbeleid. De onderhandelingen tussen VNG en het bedrijfsleven liggen sinds december stil, met name door een verschil van mening over de invulling van de producentenverantwoordelijkheid voor verpakkingen. De staatssecretaris heeft 1 maart als uiterste datum voor een akkoord gezet. Lukt dit niet, dan overweegt Van Geel een regeling van statiegeld op blikjes en flesjes in te voeren.

In afwachting van de bemiddelingspoging van de staatssecretaris werkt de VNG de open einden in het onderhandelingsresultaat met het bedrijfsleven verder uit. De VNG zal de resultaten voor een aanpak zwerfafval en een meer uitgewerkt onderhandelaarsresultaat op 15 februari voorleggen aan de commissie Milieubeheer. Daarna zal zij een schriftelijke ledenraadpleging organiseren.

Het Dagelijks Bestuur van de VNG besloot in haar vergadering van 15 december niet akkoord te gaan met het voorliggende voorstel over de invulling van de producentenverantwoordelijkheid voor verpakkingen.

De brief aan staatssecretaris van Geel van 10 januari. De brief aan de Tweede kamer vindt u onder VNG Brieven/Brieven aan parlement.