Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


- Rijk realiseert 1000 trajecten leren en werken

Rijk realiseert 1000 trajecten leren en werken

17 januari 2006

Vandaag vindt de ondertekening plaats van een intentieverklaring voor het realiseren van 1150 trajecten voor werkenden en werkzoekenden om al werkend te leren bij werkgevers in en om Den Haag. Ondertekenaars zijn de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW), Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), enkele private en publieke werkgevers uit de regio Den Haag, twee onderwijsinstellingen, de Kamer van Koophandel en het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). Het Rijk neemt een groot gedeelte van het totaal aantal duale trajecten voor zijn rekening en wil in 2006 en 2007 1000 van deze trajecten realiseren. De Dienst Justitiële Inrichtingen en de Belastingdienst werken hieraan mee. Ook zal het Rijk 2500 EVC-procedures (erkenning van (elders) verworven competenties) voor zijn rekening nemen.

Duale trajecten en EVC-procedures Nederland wil dat in 2010 tachtig procent van de beroepsbevolking in de leeftijdsgroep tussen 25 en 64 jaar een startkwalificatie heeft. Ons land heeft zich in Europees verband ook vastgelegd op deze doelstelling (Lissabondoelstelling). Duale trajecten zijn combinaties van leren en werken waarbij mensen vooral op de werkplek leren en het leerdoel afgestemd is op hun behoeften en de functie-eisen. Belangrijk daarbij is dat het leren gericht is op (duurzame) inpassing in het arbeidsproces en/of het behalen van een beroepskwalificatie en doorscholing naar hogere functies, eventueel gecombineerd met taalscholing. EVC-procedures kennen drie stappen: eerst globaal inventariseren over welke competenties een medewerker beschikt, daarna beoordelen van deze competenties en vervolgens het erkennen van de competenties, waarover de medewerker beschikt. Dit gebeurt door middel van registratie en het uitreiken van een certificaat.

Met de genoemde intentieverklaring dragen de ministeries bij aan de doelstelling om in twee jaar (2005-2006) 15.000 duale trajecten te realiseren en 20.000 EVC-procedures uit te voeren. Daarmee versterken de ministeries hun (voorbeeld)rol als werkgever en ondersteunen zij het kabinetsbeleid onder het motto 'een leven lang lerend werken en werkend leren', dat gericht is op de verhoging van het kwalificatieniveau van de (beroeps)bevolking en daarmee de inzetbaarheid van vooral lager opgeleiden. Gezien de verwachte krapte op de arbeidsmarkt kunnen duale trajecten er mede aan bijdragen dat op termijn voldoende gekwalificeerd personeel beschikbaar is.