European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/06/7

Brussel, 16 januari 2006

5331/1/06 REV 1 (Presse 8)

De Europese Unie hecht een groot belang aan de stabiliteit, de soevereiniteit, de onafhankelijkheid en de territoriale integriteit van Libanon

De Europese Unie is verheugd over de benoeming van de heer Serge Brammertz tot hoofd van de internationale onderzoekscommissie betreffende de moord op Rafik Hariri. Zij prijst het voorbeeldige werk dat door de heer Detlev Mehlis als hoofd van de onderzoekscommissie is verricht en dankt hem voor zijn inspanningen ten behoeve van het recht en de waarheid.

De Europese Unie herhaalt dat de resoluties 1595, 1636 en 1644 van de Veiligheidsraad moeten worden uitgevoerd en dat Syrië, uit hoofde van die resoluties de onderzoekscommissie haar volledige en onvoorwaardelijke medewerking moet verlenen.

Zij spreekt haar grote bezorgdheid uit over de moorden op onschuldige burgers die in Libanon zijn gepleegd. Zij hoopt dat deze misdaden zullen worden opgehelderd en waarschuwt de plegers en hun medestanders nadrukkelijk.

De Europese Unie bevestigt opnieuw dat zij de regering van de heer Fouad Siniora ten volle steunt. Zij doet een beroep op alle politieke krachten in Libanon het hunne te doen om ervoor te zorgen dat de regering onverwijld werk maakt van het doorvoeren van de hervormingen die nodig zijn voor de vooruitgang van het democratische Libanon dat tijdens de verkiezingen van juni 2005 het aanzien kreeg.

De Europese Unie herhaalt dat zij er belang aan hecht dat de Libanese regering haar gezag tot het gehele nationale grondgebied uitbreidt en moedigt haar aan de aangevangen dialoog overeenkomstig resolutie 1559 voort te zetten met het oog op de ontwapening van Libanese en niet-Libanese milities.

Zij staat volledig achter het voornemen van de Libanese regering met Syrië onderhandelingen aan te knopen over de afbakening van de gehele grens tussen de beide landen.

Zij is van oordeel dat volledige erkenning van de soevereiniteit en onafhankelijkheid van Libanon moet worden bekrachtigd door de instelling van volwaardige diplomatieke betrekkingen tussen Syrië en Libanon.

De Europese Unie bevestigt opnieuw dat zij het plan steunt om in 2006 in Beiroet een internationale conferentie te houden over wederopbouw en de doorvoering van de noodzakelijke hervormingen in Libanon. Doel van de conferentie zal zijn regionale en internationale steun te mobiliseren voor het programma van economische herstructurering en politieke hervormingen van de Libanese regering.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deel uitmaken van het stabilisatie- en associatieproces.