Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-009       |
|                                            |Arnhem|17 januari 2006|
|                                            |,     |               |
VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN VAN 17 JANUARI 2006

Jaarlijks 1,2 miljoen euro voor sport tot 2008 (C4) Gedeputeerde Staten hebben vandaag het uitvoeringsprogramma "Speelveld in beweging" vastgesteld. Voor het eerst ligt er op Gelders provinciaal niveau een sportnota met bijbehorend uitvoeringsplan en budget. Er is voor de komende drie jaar jaarlijks 1,2 miljoen euro beschikbaar voor sport en bewegen. Dat is inclusief het extra geld (eenmalig 1,65 miljoen euro) dat Provinciale Staten bij de begrotingsbehandeling in oktober hebben vrijgemaakt. (zie ook apart persbericht)

Aandacht voor karakteristieke Gelderse Landschappen (C6) De Gelderse Nota Landschap geeft een beschrijving van de specifieke kenmerken van deelgebieden in Gelderland. In de nota is een overzicht opgenomen waarin de kansen, bedreigingen en mogelijke ontwikkelingsrichtingen worden beschreven. Gedeputeerde Staten willen met deze nota bereiken dit (n.b. waar slaat 'dit' op, GS willen in feite dat alle landschappen aantrekkelijk blijven en worden, ook dat bij het realiseren van ruimtelijke ontwikkelingen het landschap meebepalend is zodat de Gelderse landschappen aantrekkelijk blijven. Met deze nota kunnen ook andere overheden, maatschappelijke organisaties en private personen inspiratie opdoen als zij plannen maken die invloed kunnen hebben op het landschap. De contrasten tussen stad en ommeland en in het buitengebied zelf nemen af., De specifieke karakteristieken verdwijnen. Het landschap als ontspanningsruimte vraagt daartentegen om herkenbare, aantrekkelijke en afwisselende landschappenGS hebben de Gelderse Nota Landschap voorlopig vastgesteld en leggen deze voor advies voor aan de Provinciale Commissie Fysieke Leefomgeving (PCFL) en de Provinciale Commissie Landbouw en Natuur, die de nota komende maand bespreken. De reacties uit deze commissies verwerken GS in de nota en stellen deze vervolgens definitief vast. (zie ook apart persbericht)

5 ton voor Kenniscentrum op Papendal (C7) NOC*NSF ontvangt van Gedeputeerde Staten van Gelderland een subsidiebedrag van 500.000 euro voor de ontwikkeling van een Kenniscentrum op Papendal. Dit centrum moet nieuwe producten en diensten ten behoeve van de topsport in Nederland gaan ontwikkelen. De programma's en activiteiten van het Kenniscentrum worden ook gekoppeld aan de activiteiten van de Food en Health Valley. De thema's voeding en gezondheid, waar de Valley's voor staan, krijgen zo vanuit de invalshoek sport en technologie een grotere meerwaarde.

Tijdens de begrotingsbehandeling op 9 november 2005 hebben Provinciale Staten bij amendement van de PvdA besloten om 5 ton subsidie te verlenen aan het op te richten Kenniscentrum. Het Kenniscentrum krijgt hierdoor een nationale en internationale uitstraling. De subsidie valt niet onder de noemer van staatssteun en is dus niet in strijd met de Europese regelgeving.

Wijziging Grondwaterverordening (C12)
Gedeputeerde Staten hebben besloten de Grondwaterverordening Gelderland 1997 te wijzigen. Zo zullen in de gevoelige natuurgebieden dezelfde vergunninggrenzen als in de rest van Gelderland gehanteerd gaan worden. Voor bronbemalingen, proefonttrekkingen en onttrekkingen voor grondwatersaneringen in de gevoelige gebieden worden nu nog lagere grenzen gehanteerd. Verder wordt met de nieuwe verordening een dagelijkse in plaatse van maandelijkse meet- en registratieverplichting voor de bronbemalingen ingevoerd en vallen voortaan alle onttrekkingen van meer dan 10 m3/uur onder de vergunningplicht. Dit laatste betekent dat ongeveer 300 permanente onttrekkingen met een pompcapaciteit van meer dan 10 m3/uur vergunningplichtig zijn. De ontwerp-wijziging Grondwaterverordening Gelderland 1997 ligt van 27 januari tot en met 9 maart 2006 ter inzage voor inspraak.