Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176



|Datum         |
|17 januari    |
|2006          |
|Nummer        |
|9             |

GS Noord-Brabant besluiten over Moerdijkse Hoek: voldoende hectares worden gerealiseerd
Uitbreiding zeehaventerrein Moerdijk


Door ruimte op en nabij het bestaande bedrijventerrein Moerdijk optimaal te benutten, kan tot 2020 aan de vraag naar bedrijfshuisvesting in West-Brabant worden voldaan. Nieuwe prognoses van het Centraal Planbureau (CPB) over de behoefte aan kavels met speciale vestigingscondities (nabij diep vaarwater, grootschalig en voor zwaardere milieucategorieën) en het feit dat Shell een aanzienlijk aantal hectares ter beschikking stelt, hebben geleid tot deze invulling.

Het bedrijventerrein Moerdijkse Hoek zou 600 hectare bruto moeten beslaan; dit plan behelst circa 360 hectare bruto terrein, voldoende voor de komende 20 jaar. Wanneer blijkt dat dit niet haalbaar is, kan altijd de oorspronkelijke locatie tussen de A16-A17 weer in beeld komen. Dit zullen GS ter goedkeuring aan Provinciale Staten voorleggen.
Dit plan biedt de meeste zekerheid om op korte termijn nieuwe bedrijvigheid te huisvesten. Zowel de kwantitatieve aspecten als de financiële, juridische en milieutechnische haalbaarheid van de nieuwe plannen worden samen met de gemeente Moerdijk onderzocht. In afwachting daarvan heeft het college de procedure voor de Streekplanherziening Moerdijkse Hoek tot 1 juni 2006 opgeschort.

De nieuwe plannen zijn mogelijk doordat Shell eind december 2005 te kennen gaf alsnog circa 172 hectare van haar eigen terrein op Moerdijk voor de markt beschikbaar te stellen.
Ook de vraag naar bedrijventerreinen ligt volgens recente cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) lager dan voorheen werd aangenomen. Volgens cijfers uit 1999 zou de vraag naar ruimte 525 ha bruto bedragen; eind 2005 concludeert het CPB dat de behoefte aan kavels met specifieke vestigingscondities gehalveerd is. GS achten dit aspect cruciaal.

Het plan gaat uit van o.a. nog niet verkochte grond op Moerdijk, een uitbreiding van Moerdijk ten zuidoosten van de Roode Vaart en de ontwikkeling van een logistiek park bij het station Lage Zwaluwe. Op die wijze vindt GS dat aan de vraag naar nieuwe bedrijventerreinen in West-Brabant voor de komende periode voldaan worden.

De gemeente en de provincie willen de plannen, na akkoord van Provinciale Staten en de gemeenteraad, verder uitwerken. Dat moet leiden tot het ondertekenen van een afsprakenkader 'Zeehaventerrein Moerdijk' dat voor
1 juni 2006 wordt omgezet in een definitieve bestuursovereenkomst. Ook naar de leefbaarheid en de extra huisvesting (i.v.m. toename van werkgelegenheid) van de omliggende kernen wordt gezamenlijk gekeken.

Overigens zal de provincie de komende tijd niet alleen met de gemeente Moerdijk overleggen, ook het Rijk en regiogemeenten in West-Brabant blijven gesprekspartners.