Gemeente Utrecht

Zuilen Noord/Oost en Overvecht Zambesi/Tigrisdreef: extra urgentiegebieden Utrecht Veilig!

Aanpak jongerenoverlast, extra politiesurveillance, aanbod van vrijetijdsbesteding voor kinderen en jongeren, aanpak veelplegers, opvoedingsondersteuning, strafrechtelijke maatregelen en een versterking van de sociale samenhang. Een greep uit de maatregelen die al een aantal jaren met succes ingezet worden in de urgentiegebieden van het programma Utrecht Veilig! Dat doen we samen: Kanaleneiland-Noord, Nieuw-Hoograven en het Stationsgebied. In 2006 geldt deze aanpak ook voor Zuilen Noord/Oost en Zambesi/Tigrisdreef (Overvecht). Op basis van cijfers over criminaliteit, overlast en gevoelens van onveiligheid heeft het college deze sub-wijken medio 2005 aangewezen als extra urgentiegebieden voor Utrecht Veilig!

Zuilen Noordoost

De meest in het oog springende problemen in Zuilen Noordoost zijn jongerenoverlast en jeugdcriminaliteit. Verder is er een toename van geweld, vandalisme en autokraak en is de wijk niet schoon genoeg. In 2006 wordt de onveiligheid in het kader van Utrecht Veilig! intensief aangepakt, bijvoorbeeld door permanente politiesurveillance, extra toezicht en handhaving op straat, de aanpak van (licht)criminele jongeren, uitbreiding van activiteiten voor kinderen en tieners op straat en extra inzet om het gebied schoon te houden.

Zambesi/Tigrisdreef (Overvecht)

In het gebied Zambesi/Tigrisdreef is de veiligheid de afgelopen jaren ernstig achteruit gegaan. Er is een toename van bewoners die zich onveilig voelen en jongerenoverlast ervaren. Ook is er een toename van vandalisme, woninginbraak, autokraak en geweldsdelicten. De anonimiteit in de openbare ruimte is groot en de sociale samenhang in de hoogbouwflats laag. In 2006 wordt de onveiligheid in dit gebied intensief aangepakt, bijvoorbeeld door een integrale aanpak van de jeugdcriminaliteit en -overlast door extra activiteiten en hulp voor risicojeugd, opvoedingsondersteuning voor ouders en activiteiten voor buurtbewoners. Voor de zeer hinderlijk aanwezige (licht) criminele jongeren start een intensieve individuele aanpak. Andere voorbeelden uit de aanpak zijn: de verbeterde schoonmaak , tijdelijk cameratoezicht bij Winkelcentrum de Gagelhof en permanente politiesurveillance.

Nieuw Hoograven (Zuid)

Hoewel de veiligheid in Nieuw Hoograven is verbeterd, is de situatie nog broos. In 2006 blijft dit gebied daarom bestaan als urgentiegebied van Utrecht Veilig! en zal de bestaande aanpak voortgezet worden. Voorbeelden uit deze aanpak zijn individuele hulpverlening aan jongeren, samenwerking met buurtvaders, het bevorderen van de sociale samenhang en contact tussen buurt- en straatbewoners (De karavaan) en de verlengde schooldag+. Ook zullen de bikers (politieagenten op de fiets) in het gebied blijven surveilleren.

Kanaleneiland-Noord (Zuidwest)

Ook Kanaleneiland-Noord blijft in 2006 urgentiegebied. De afgelopen jaren zijn er goede resultaten op het gebied van veiligheid behaald, maar het blijft moeilijk om ernstige overlastvormen van bepaalde groepen jongeren effectief te bestrijden. Ook groeit er een nieuwe generatie jongeren op die in de toekomst mogelijk overlast kunnen veroorzaken. Voorbeelden van de aanpak in dit gebied in 2006 zijn: opvoedingsondersteuning bij gezinnen thuis, inzet van ambulant jongerenwerk, aanbod van sportactiviteiten in het Attleeplantsoen en individuele hulpverlening aan jongeren. Daarnaast wordt de inzet op het vergroten van de sociale samenhang en het aanpakken van de vervuiling voortgezet.

Stationsgebied

De gezamenlijke aanpak van de problemen in het Stationsgebied heeft aansprekende resultaten opgeleverd. De diefstal is gehalveerd, de meldingen van drugsoverlast zijn met een kwart gedaald en de beleving van veiligheid is met 27% gestegen. Het gebied is opgeknapt en schoner en de leefomstandigheden van de verslaafden in het gebied zijn fors verbeterd. Na 4 jaar is de aanpak van veiligheid en leefbaarheid Stationsgebied als project beëindigd en in de reguliere organisatie voortgezet. Het Stationsgebied is echter een dynamisch gebied waar zich onverwacht nieuwe ontwikkelingen kunnen blijven voordoen. Het Stationsgebied blijft daarom urgentiegebied van Utrecht Veilig!. In 2006 wordt in het Stationsgebied bijvoorbeeld ingezet op de aanpak van jongerenoverlast, fietsenproblematiek, terreurdreiging, veilig ondernemen en het schoon en veilig houden van de omgeving. Ook de zorg voor verslaafden en de strikte handhaving in het gebied blijven doorgaan.

Aanpak Utrecht Veilig!

Utrecht Veilig! Dat doen we samen is het veiligheidsprogramma van politie, gemeente Utrecht, openbaar ministerie en vele andere partijen. Het richt zich op de hele stad, met extra aandacht voor de urgentiegebieden. Ook gaat bij Utrecht Veilig! aandacht uit naar het betrekken van inwoners bij het veiliger maken van hun buurt, wijk en stad, want veiligheid hangt met veel dingen samen. Inwoners kunnen op een eenvoudige manier een bijdrage leveren, bijvoorbeeld door een oplettende buur te zijn, zwerfvuil op te ruimen of een keer iets te organiseren voor de buurt.

In de urgentiegebieden zullen de komende tijd bijeenkomsten plaatsvinden om inwoners te betrekken bij het veiliger maken van hun buurt en hen nader te informeren. Ook nieuwsbrieven zorgen ervoor dat de inwoners op de hoogte blijven van de aanpak in hun buurt of wijk.

Noot voor de media:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sari Klatter, bestuurscommunicatie, telefoon 030-286 14 09.