Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Proef donorformulieren met uitgifte reisdocumenten succesvol

Persbericht, 17-1-2006

De proef met het verstrekken van donorformulieren bij reisdocumenten is succesvol verlopen. De proef is uitgevoerd tussen 1 september en 1 december in 16 gemeenten. Minister Hoogervorst (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vindt de resultaten bemoedigend genoeg om in overleg met betrokken partijen een volgende stap te zetten naar het landelijk in voeren van de verstrekking van donorformulieren bij reisdocumenten bij alle gemeenten.

Met de verstrekking van donorformulieren bij uitgifte van paspoorten wilde het ministerie van VWS onderzoeken welke respons dit zou opleveren. De proef heeft aangetoond dat het uitreiken van donorformulieren bij de uitgifte van reisdocumenten voor gemeenten goed uitvoerbaar is. Naast de uitvoerbaarheid van de activiteiten is de opbrengst van groot belang. De hoogste respons werd behaald bij het meesturen van het registratiedocument bij de brief van de gemeente aan de burger over het verlopen van de geldigheidsduur van het paspoort. De respons varieert van 2% tot 6% van de mensen aan wie registratiedocumentatie is uitgereikt. De uitkomsten variëren met de verschillende varianten die in de proef zijn toegepast.

De gemeenten hebben op vrijwillige basis meegewerkt aan de proef. De gemeenten zijn verschillend in omvang en regionaal gespreid. De deelnemende gemeenten waren Almelo, Almere, Bergen op Zoom, Brielle, De Bilt, Grootegast, 's-Hertogenbosch, Leiden, Margraten, Olst-Wijhe, Rotterdam, Schouwen-Duiveland, Utrecht, Veendam, Veldhoven en Voorst.