Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Vendrik over de behandeling van onverzekerde patiënten

Kamerstuk, 17-1-2006

Antwoorden van minister Hoogervorst op de vragen van het Kamerlid Vendrik (GroenLinks) over de behandeling van onverzekerde patiënten (2050605510).

Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van de stelling dat in de regio Den Haag onverzekerde patiënten alleen nog spoedeisende hulp ontvangen?

Antwoord 1
Nee. Uit navraag bij het Medisch Centrum Haaglanden is mij gebleken dat het Medisch Centrum de criteria van de Koppelingswet, zoals in antwoord 2 omschreven, hanteert.

Vraag 2
Klopt dit bericht? Wat vindt u hiervan?

Antwoord 2
Als minimale zorgplicht ten aanzien van een persoon die niet-rechtmatig in Nederland verblijft, geldt sinds de inwerkingtreding van de Koppelingswet in juli 1998, dat het moet gaan om een situatie waarin de verlening van medische zorg niet kan worden onthouden of uitgesteld zonder het leven of de gezondheidstoestand van betrokkene dan wel de Nederlandse volksgezondheid ernstig in gevaar te brengen (Kamerstukken II, 1994/95, 24 233, nr. 3). In het kader van de parlementaire behandeling van de Koppelingswet is dit nader aangeduid als "medisch noodzakelijke zorg".
Voorzover ik uit de berichtgeving heb kunnen opmaken, handelt het Medisch Centrum Haaglanden in overeenstemming met deze lijn.

Vraag 3
Deelt u de mening dat dit onaanvaardbaar is en dat iedere Nederlander recht heeft op fatsoenlijke zorg?

Antwoord 3
Zie mijn antwoord op vraag 2.

Vraag 4
Deelt u de mening dat goede zorg meer omvat dan alleen spoedeisende hulp? Deelt u verder de mening dat tijdige zorg veel latere problemen kan
voorkomen?

Antwoord 4
Ja. De vraag is evenwel in hoeverre zorg verleend moet worden als de kosten ervan ten laste moeten komen van een ander dan de betrokkene in het geval die persoon niet verzekerd is.

Vraag 5
Weet u of meer steden dergelijke plannen hebben?

Antwoord 5
Mij is bekend dat meerdere ziekenhuizen nadenken over de vraag hoe om te gaan met dit soort situaties.

Vraag 6
Wilt u zich er voor inzetten dat alle Nederlanders ook in 2006 recht hebben op alle medisch noodzakelijke zorg? Zo ja, wat wilt u hiervoor doen?

Antwoord 6
In Nederland krijgt iedereen - niet alleen Nederlanders - alle medisch noodzakelijke zorg in de zin van de Koppelingswet.