Gemeente Arnhem

Integrale Milieuvisie gemeente Arnhem

De gemeente Arnhem maakt haar eerste concept van de Integrale Milieuvisie en de Milieuatlas openbaar. De integrale milieuvisie dient als een richtinggevend document voor het in 2006 nieuw te sluiten bestuursakkoord. Daarom is dit eerste concept van de integrale milieuvisie vóór de verkiezingen ter informatie aan het college en de raadscommissie VROM aangeboden.

Integrale Milieuvisie
De integrale milieuvisie 2006 -2010 maakt de Arnhemse milieuvraagstukken tastbaar voor inwoners en bestuurders. Zij koppelt de milieuthemas aan maatschappelijke vraagstukken als gezondheid en leefbaarheid. Concrete themas waar we allemaal een mening over hebben. Het biedt Arnhem een beleidskader waarmee zowel bij de voorbereiding als bij de toetsing van de plannen kan worden geadviseerd over belangrijke ruimtelijke én maatschappelijke ontwikkelingen.

De integrale milieuvisie biedt een compleet beeld van de Arnhemse milieuambities en de genomen of te nemen acties. Onze leefruimte, en de ontwikkeling daarvan, is geen optelsom van deelbelangen en regeltjes. Goed omgaan met onze leefruimte vraagt om goed inzicht in alle aspecten die hierbij een rol spelen én een brede visie op het integrale doel. Het biedt ook een gebiedsgericht kader voor weging van de vele ambities die in de sectorale beleidsplannen zijn opgenomen. Globaal geeft het aan waar in de stad bepaalde ambities het meest kansrijk en effectief zijn. Het beschrijft ook hoe de gebiedsgerichte aanpak ingepast kan worden in het ruimtelijke planproces.

Milieuatlas
Samen met de integrale milieuvisie wordt de milieuatlas uitgebracht. De milieuatlas ondersteunt de integrale milieuvisie met kaarten. Op deze kaarten wordt in beeld duidelijk gemaakt welke milieuvraagstukken er in Arnhem spelen. Er zijn twee soorten kaarten: kaarten die laten zien hoe de milieukwaliteit in Arnhem nu is en kaarten die de Arnhemse milieuambities weergegeven.

Vervolgtraject
Na de gemeenteraadsverkiezingen wordt deze eerste conceptversie verder verfijnd en uitgewerkt. Dan wordt duidelijk hoe het nieuwe bestuur, samen met de inwoners van Arnhem, inhoud en uitvoering wil geven aan haar milieubeleid. De integrale milieuvisie zal, nadat alle inspraakprocedures zijn doorlopen, door de nieuwe gemeenteraad worden vastgesteld. Hierna zal de milieuatlas op www.arnhem.nl beschikbaar zijn.

17 januari 2006