Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 17 januari 2006                              |


1. Antwoord op vragen over Monumentenfonds
Gedeputeerde Staten hebben vragen beantwoord van de Europese Commissie over de NV Monumentenfonds. De vragen gaan over details rond aard en omvang van de steun en over de concurrentiepositie van het fonds ten opzichte van andere instellingen.

2. Operationeel programma Zuid-Nederland
Er wordt een operationeel programma voor Zuid-Nederland opgesteld. Dat hebben Gedeputeerde Staten samen met de colleges van Zeeland en Limburg besloten. Dit programmadocument is van belang omdat het een voorwaarde is voor een beroep op de Europese regionale steun voor de periode 2007-2013. GS hebben ingestemd met uitgangspunten voor de organisatie die het operationeel programma opstelt.

3. Statenvragen Essent
Er moet helderheid en transparantie bestaan rond de salarissen van de Raad van Commissarissen en de leden van de Raad van Bestuur van Essent. Daar hebben Gedeputeerde Staten zich bij herhaling voor uitgesproken als aandeelhouder van het nutsbedrijf. Onder druk van de aandeelhouders onderzoekt Essent via een arbeidsmarktreferentiegroep het beloningspakket. GS gaan er van uit dat de salarissen bij Essent rond het gemiddelde niveau van de arbeidsmarktreferentie liggen. De lopende contracten kunnen ten aanzien van de salarishoogte niet beïnvloed worden. Dat delen GS mede naar aanleiding van vragen van het lid van Provinciale Staten, de heer N.Heijmans (SP).

4. Uitbreiding zeehaventerrein Moerdijkse Hoek
Door de ruimte op en nabij het bestaande bedrijventerrein Moerdijk optimaal te benutten, kan tot 2020 aan de vraag naar bedrijfshuisvesting in West-Brabant worden voldaan. Nieuwe prognoses van het Centraal Planbureau over de behoefte aan kavels met speciale vestigingscondities (nabij diep vaarwater, grootschalig en voor zwaardere milieucategoriën) en het feit dat Shell een aanzienlijk aantal hectares ter beschikking stelt leiden tot deze invulling, aldus een besluit van Gedeputeerde Staten. Deze plannen worden nu samen met de gemeente Moerdijk worden onderzocht.

5. Duurzame ontwikkeling Moerdijkse Hoek
Het oprichten van een logistiek park communicatiesysteem, een nutsvoorzieningencentrum, de stolpbenadering ten aanzien van de volksgezondheid en een waterketenbedrijf zouden elementen kunnen zijn bij het ontwikkelen van het duurzame karakter van het bedrijventerrein Moerdijkse Hoek. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Beco groep in opdracht van Gedeputeerde Staten verrichtte. Voorwaarde is verder een sterk park management. Gedeputeerde Staten zenden het onderzoek naar de statencommissie voor Moerdijkse Hoek.

6. Onderzoeksrapportages MER Moerdijkse Hoek
De onderzoeksrapportages voor de milieueffectrapportage voor het toekomstig bedrijventerrein Moerdijkse Hoek ten aanzien van het verkeer, de inventarisatie van de natuurwaarden en de cultuurhistorische aspecten worden door Gedeputeerde Staten naar de statencommissie voor Moerdijkse Hoek gezonden.

7. Bedrijfskavels met kade Moerdijk
De beschikbare restruimte op het bestaande bedrijventerrein Moerdijk is voldoende om de vraag van ondernemingen naar bedrijfsterrein met laad- en loskades ten minste voor de komende 11 jaar op te vangen. Dat blijkt uit een TNO-onderzoek dat in opdracht van GS is uitgevoerd. Gedeputeerde Staten zenden het onderzoek naar de statencommissie voor Moerdijkse Hoek.

8. Gezondheidseffectscreening Moerdijkse Hoek
De gezondheids effect screening van de aanleg van het bedrijventerrein Moerdijkse Hoek wordt door Gedeputeerde Staten vastgesteld en naar de statencommissie voor Moerdijkse Hoek gezonden. Het onderzoek naar de gevolgen van de verschillende ruimtelijke varianten van de aanleg van het bedrijventerrein Moerdijkse Hoek laat zien dat er geen grote verschillen zijn tussen de varianten en dat er geen bijzondere risico's zijn.

9. Begrotingswijziging uitvoeringsprogramma jeugd
Door de vaststelling van het uitvoeringsprogramma jeugd 2006 op 1 november is ook de toedeling van de extra middelen bestuursakkoord 2006 vastgesteld. Dit leidt tot een voorstel tot wijziging van de begroting. Het betreft de verdeling van een budget van E1,8 miljoen.

10. Jaarverslag ICMW
De ICMW (Integrale Commissie Milieu en Water) heeft op eigen initiatief een jaarverslag opgesteld over de periode 2004-2005. Gedeputeerde Staten hebben kennisgenomen van het verslag. Het verslag zal ter kennisname worden aangeboden aan de commissie Ruimte en Milieu.

11. Uitvoering waterplan Eindhoven
Samen met de gemeente Eindhoven, het waterschap de Dommel, en waterleidingmaatschappij Brabant Water zal de provincie het waterplan voor het grondgebied van Eindhoven gaan uitvoeren. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. In dit waterplan geven alle partners aan hoe zij in de toekomst om willen gaan met water in Eindhoven. Het gaat dan over onderwerpen zoal, verbetering van de waterhuishouding, de waterkwaliteit, omgaan met water in bebouwd gebied, de aanpak van grondwateroverlast en de organisatie van het waterbeheer.

12. Wereld Water Forum in Mexico
Gedeputeerde mevrouw A. Moons zal samen met een Brabantse delegatie uit het Maasstroomgebied deelnemen aan de internationale Waterconferentie in Mexico. De provincie Noord-Brabant zal tijdens deze conferentie het rivierverruimingsproject 'Overdiepse Polder' presenteren.

13. Werkbezoek aan de High Weald, Zuid-Oost Engeland
In januari nemen twee provinciale medewerkers deel aan een werkbezoek aan de High Weald in Zuid-Oost Engeland. Het werkbezoek past in de ontwikkeling van Nationaal landschap Het Groene Woud en is een gezamenlijk initiatief met de gemeente Boxtel en het innovatieplatform Duurzame Meierij.

14. Postherindelingsproblematiek stedelijk gebied Eindhoven
De minister van BZK wordt door Gedeputeerde Staten geïnformeerd over de voortgang van de aanpak van de postherindelingsproblematiek in het stedelijk gebied Eindhoven. Deze aanpak is in 2005 vastgelegd in een Convenant regionale samenwerking stedelijk gebeid Eindhoven. Afgesproken is dat de randgemeenten van Eindhoven tot 2030 10.000 woningen en 250 hectare bedrijventerreinen ontwikkelen, onder meer met het oog op het terugdringen van de scheefheid goedkope/dure woningen tussen Eindhoven enerzijds en de randgemeenten anderzijds. Thans wordt gewerkt aan de opstelling van een Masterplan Stedelijk Gebied dat tot doel heeft het ontwikkelen van zowel een samenhangende en integrale visie als een strategie voor de realisatie daarvan.

15. Bevindingen minister BZK provinciale begroting 2006
"Uw begroting is opnieuw ten opzichte van vorig jaar verbeterd". Dat schrijft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant over de provinciale begroting 2006. De minister heeft het toezicht op de provinciale begrotingen. Hij constateert dat de begroting materieel in evenwicht is en op hoofdlijnen voldoet aan de eisen van wet- en regelgeving. De provincie heeft volgens hem een verbeterslag gemaakt met het verwerken van rijksregelgeving. Wel vindt de minister dat op onderdelen nog niet geheel wordt voldaan aan wet- en regelgeving en er een aantal aandachtspunten en verbeterpunten zijn. In een reactie stellen GS in een brief aan de minister dat zij blij zijn met de positieve bevindingen van de minister en melden dat zij bij de begroting 2007 een vervolg geven aan de door hen gekozen aanpak.

16. Omlegging N284 Hapert
Zo'n 84 personen en instanties hebben hun zienswijzen naar voren gebracht over de streekplanherziening 'omlegging N284 Hapert'. Het ontwerpbesluit heeft van 8 november tot 19 december 2005 ter inzage gelegen in het provinciehuis en de gemeentehuizen van de Kempengemeenten. Volgens Gedeputeerde Staten leiden de op- en aanmerkingen van burgers en instanties niet tot een wijzigingsvoorstel. De streekplanherziening wordt nu verder behandeld in de statencommissies. Provinciale Staten nemen op 10 maart aanstaande een besluit. De omlegging van de N284, inclusief de nieuwe aansluiting op de A67, moet zorgen voor een duurzame oplossing van de verkeersdrukte op deze weg. De voorgestelde ingreep is tevens van belang voor de ontsluiting van het bedrijventerrein Kempisch Bedrijven Park

17. Woningbouw
In december 2005 hebben Gedeputeerde Staten diverse bestemmingsplannen en verklaringen van geen bezwaar goedgekeurd. Op grond hiervan kunnen bouwvergunningen worden afgegeven voor de bouw van circa 2.000 woningen. Over de afgelopen twaalf maanden, van januari tot en met december 2005, werden ruim 11.100 bouwvergunningen afgegeven. De nettogroei van de woningvoorraad - het aantal gereedgekomen woningen - schommelt in 2005 rond de 8.000 woningen. Dat is iets lager dan in 2004, toen 8.500 huizen werden opgeleverd. Op basis van het aantal goedgekeurde plannen mag worden verwacht dat de woningbouw verder zal aantrekken. In 2006 wordt een groei voorspeld van 9.700 woningen, de eerste indicatie voor 2007 wijst op een toename van ruim 10.000 woningen. Na het verstrekken van de bouwvergunning duurt het gemiddeld anderhalf jaar voordat een woning wordt opgeleverd.

18. Ruimtelijke plannen
Het verzoek om een verklaring van geen bezwaar voor een bijgebouw van het overdekte zwembad in Lithoyen in Lith wordt geweigerd, de gemeente Veldhoven krijgt een categorie-aanwijzing op grond van artikel 19 Wet op de Ruimtelijke Ordening voor het bestemmingsplan Oerle, de lijst van goedgekeurde bouwplannen op grond van artikel 19 Wet op de Ruimtelijke Ordening is vastgesteld, een verklaring van geen bezwaar voor de bouw van twee ruimte -voor -ruimtewoningen in Nuenen wordt geweigerd, het bestemmingsplan uitbreiding Zoo Parc Boxmeer wordt goedgekeurd.


---- --