Gemeente Rotterdam

Nr. 010
17 januari 2006

College maakt afspraken met corporaties

Meer garanties over bouw honderd 'optop' woningen

Om de bouw van penthouses in de stad te bevorderen, heeft het college besloten om aan drie woningcorporaties voor een drietal projecten in de stad subsidie te geven. Bij deze drie projecten gaat het in totaal om 77 'optop'woningen. Stadswonen, Woonbron en PWS bouwen respectievelijk dertien, zestien en 48 woningen in de deelgemeenten Delfshaven en Alexanderpolder. Het College heeft daarvoor met deze drie corporaties afspraken gemaakt.

Stadswonen bouwt dertien penthouses aan de Essenburgsingel en krijgt daarvoor E 120.000. Het gaat hierbij om woningen voor 'doorstarters', met een huur van ongeveer vijfhonderd euro per maand. Woningcorporatie Woonbron ontvangt voor zestien penthouses in de wijk Schiemond, aan de Pelgrimstraat/Westkousdijk, een subsidie van E120.000. Voor de bouw van 48 optopwoningen in het Lage Land krijgt PWS een bijdrage van E 240.000. Aan de subsidiebijdragen voor Woonbron en PWS is de voorwaarde verbonden dat de bouw nog in 2006 start en dat de bijdrage niet in strijd is met de Europese regels voor staatssteun. Mocht Stadswonen de huurwoningen binnen tien jaar verkopen, dan moet de corporatie de subsidie terugbetalen.

De collegeprioriteit om voor eind 2006 te starten met de bouw van 100 penthouses of optopwoningen verliep totnutoe moeizaam. Vorig jaar is al gestart met de bouw van 25 penthouses: acht aan de Noordmolenwerf, tien op het Jobsveem in het Lloydkwartier en zeven aan de Weissenbruchlaan. Met de 77 penthouses waarover nu afspraken zijn gemaakt, komt het totaal op 102 uit.

Met het toekennen van de subsidie wordt afgeweken van de bovengrens voor stimuleringsbijdragen van E 60.000 per project, zoals in de Verordening Volkshuisvestingsprojecten 1996 is opgenomen. Deze bovengrens blijkt voor deze projecten te laag. Het College laat bij monde van wethouder Van Sluis weten dat het in het belang is van de stad dat deze penthouseprojecten daadwerkelijk gebouwd gaan worden.

noot voor de redactie/