Provincie Drenthe

Provincie legt streefnorm op aan kleuterbaden
17 Jan 2006

De provincie Drenthe legt de houders van kleuterbaden een streefnorm op voor de verbetering van de kwaliteit van het zwemwater in hun zogenaamde kleuterbaden. Dit is nodig, omdat uit verschillende onderzoeken blijkt dat de kwaliteit van dit water onder de maat is. In Drenthe gaat het om ongeveer 25 baden. De streefnorm geldt eerst voor een periode van twee jaar. Daarna bekijkt de provincie of de streefnorm resultaat heeft of dat verdergaande maatregelen nodig zijn.

De kleuterbaden bestaan uit een dichte bak met een maximale diepte van 50 centimeter. Ze zijn te vinden op campings, bungalowparken en bij speeltuinverenigingen. Ook hebben enkele gemeenten één of meer badjes in woonwijken aangelegd.
Voor de kleuterbaden gelden momenteel andere regels dan voor de reguliere zwembaden. De afgelopen jaren is verschillende keren onderzocht hoe het is gesteld met de waterkwaliteit van de kleuterbaden. Daaruit is gebleken dat de kwaliteit slecht is. De provincie vindt dit niet acceptabel. De kleuterbaden voorzien echter in een duidelijke behoefte. Daarom is besloten om, gedurende twee badseizoenen, na te gaan of de waterkwaliteit kan verbeteren door geïntensiveerd beheer.
De norm voor reguliere zwembaden zal voor de kleuterbaden als streefnorm gaan gelden. Dit betekent dat er geen dwingend karakter van uit gaat. Wel zal de provincie regelmatig onderzoeken of het vereiste geïntensiveerde beheer daadwerkelijk leidt tot verbeterde waterkwaliteit. De provincie neemt de onderzoekskosten voor zijn rekening.
Mocht na twee jaar blijken dat geen duidelijke verbetering optreedt, dan overweegt de provincie verdergaande maatregelen. De normen voor reguliere zwembaden kunnen dan alsnog dwingend worden opgelegd. Deze normen zijn alleen te realiseren met behulp van een zuiveringsinstallatie, waardoor het risico ontstaat dat een aantal van de baden zou moeten sluiten.