Gemeente De Ronde Venen


College wacht met vaststellen nota van uitgangspunten Oranje Nassau Kwartier

De bestuurlijke planning van de gemeente ging er vanuit dat het college van burgemeester en wethouders half januari een nota van uitgangspunten zou kunnen vaststellen voor de wijk Oranje Nassau Kwartier. In zo'n nota staan randvoorwaarden voor ondermeer stedenbouw, volkshuisvesting en de inrichting van de openbare ruimte. Het college heeft besloten de nota van uitgangspunten niet eerder vast te stellen dan nadat Westhoek Wonen voor de door deze woningcorporatie beoogde sloop/nieuwbouwplannen voldoende draagvlak heeft bij de huurders.
Woningcorporatie Westhoek Wonen werkt momenteel aan sloop/nieuwbouwplannen voor het Oranje Nassau Kwartier (ONK) in Mijdrecht en stelt daarbij, in samenspraak met de huurderscommissie, een sociaal plan op waarin onder andere verhuiskosten en herhuisvesting geregeld moeten worden.

Het is de bedoeling van Westhoek Wonen om half februari 2006 een concept sociaal plan aan de huurders in het ONK te presenteren. Op basis van het sociaal plan verwacht Westhoek half maart 2006 een definitieve beslissing te kunnen nemen over óf en zo ja, hoe de corporatie doorgaat met de plannen. Westhoek Wonen zal de definitieve herstructureringsplannen dan ook niet eerder bij de gemeente neerleggen dan nadat een sociaal plan met voldoende draagvlak door hen is vastgesteld. Pas als duidelijk wordt dat de Westhoek voldoende draagvlak voor de plannen heeft, stelt de gemeente een nota van uitgangspunten vast.

Bij de discussie met de huurders werkt Westhoek Wonen met een concept-inrichtingsschets om de plannen voor de huurders inzichtelijk te maken. Hierbij is uitgegaan van de globaal geformuleerde stedenbouwkundige uitgangspunten uit de Structuurvisie Centrum Mijdrecht, die het college twee jaar geleden heeft vastgesteld. De concept-inrichtingsschets is dus nu niet meer dan een praatprent bij de besprekingen met hun huurders over het sociaal plan en heeft géén formele status. Er is nu dus ook nog geen sprake van een concreet stedenbouwkundig plan dat door de gemeente getoetst zou kunnen worden.

Een definitief herstructureringsplan zal naar verwachting niet eerder dan eind maart aan de door de gemeente vast te stellen Nota van Uitgangspunten worden getoetst. Pas daarna start een inspraakprocedure zoals bedoeld in de Algemene wet bestuursrecht. In die procedure kunnen alle belanghebbenden hun bedenkingen tegen de plannen indienen.