Gemeente De Ronde Venen


B&W biedt plannen voor verbetering straatverlichting aan gemeenteraad aan

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met een beleids- en beheerplan voor verbetering van de openbare verlichting. B&W bieden de plannen, die uitgevoerd worden in een periode van 10 jaar, voor besluitvorming aan de gemeenteraad aan. Een goede straatverlichting is belangrijk, niet alleen voor de verkeersveiligheid, maar vooral ook voor de sociale veiligheid. In enquêtes, tijdens wijkavonden en andere contacten met inwoners pleiten zij vaak voor verbetering. Maar aan openbare verlichting kleven ook enkele nadelen, zoals lichthinder voor omwonenden en energieverbruik.

De gemeente is verantwoordelijk voor het verlichtingsniveau en heeft samen met het bedrijf dat de openbare verlichting beheert, plannen opgesteld om de verlichting in De Ronde Venen te verbeteren. Hierbij is gebruik gemaakt van landelijk geldende normen voor het verlichtingsniveau. Het verlichtingsniveau is afhankelijk van het soort gebied: binnen/buiten bebouwde kom, doorgaande verkeersroute of woongebied, enzovoort.

In de plannen voor verbetering is ook rekening gehouden met andere plannen voor wegwerkzaamheden in wijken. Op die manier kunnen de hinder door opgebroken straten en de kosten voor graafwerk worden beperkt.
Zo is bij de herinrichting van de wijk Proostdijland-Zuid en Proostdijland-Noord al meteen rekening gehouden met het gewenste verlichtingsniveau.

Dit jaar wordt bij de uitvoering van andere werkzaamheden in het kader van het Wijkplan Hofland in die wijk ook de openbare verlichting verbeterd. In 2007 staat De Hoef op het programma.