Politie Midden- en West Brabant

Persberichten District Breda 17 januari 2006

BREDA, 17 januari 2006

Onderzoek vernielingen Standdaarbuiten

STANDDAARBUITEN: In het onderzoek naar de grootschalige vernielingen in de nacht van oud op nieuw in Standdaarbuiten is tot op heden al één vernieling opgelost. Het betreft een vernieling van een brievenbus bij een woonhuis aan de Markt. De dader is een 16-jarige jongen uit Standdaarbuiten. Hij heeft inmiddels de schade vergoed en wacht nu wat Justitie voor straf in petto heeft. De politie heeft diverse aangiften opgenomen, voornamelijk van vernielingen op de Markt en op het Past. Coolenplein, en zet zijn onderzoek voort. Het is niet uitgesloten dat zich nog meer jongeren op het politiebureau moeten melden.

Inbraakpoging juwelier Prinsenbeek; twee mannen aangehouden

PRINSENBEEK: De politie heeft maandagavond twee mannen aangehouden in verband met een poging tot inbraak bij een juwelierszaak aan de Groenstraat. Het betreft een 18-jarige Bredanaar en een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. De politie reageerde rond 20.30 uur op een melding dat er een ruit was ingegooid bij de juwelierszaak. Getuigen hadden een harde klap gehoord. Op aanwijzing van getuigen pakte een familielid van de juwelier de twee mannen beet en droeg die even later over aan agenten die ter plaatste kwamen.

Wijkagenten starten onderzoek in Haagse Beemden : vijf verdachten aangehouden

BREDA: De politie van het team Prinsenbeemden heeft maandag vijf inwoners van Breda varierend in de leeftijd van 14 tot 21 jaar aangehouden. De aanhoudingen maken onderdeel uit van een onderzoek dat is opgestart in de wijk Haagse Beemden. Het onderzoek staat onder leiding van de twee wijkagenten van deze wijk, Albert Bening en Sjoerd Vink. Aanleiding voor het onderzoek is de aanhoudende overlast van een groep van circa 20 jongeren in de wijk. Het vijftal wordt verdacht van betrokkenheid bij vernielingen, het spuiten van graffiti, een inbraak en brandstichting eind 2005 rondom het gebouw van de scouting aan de Somerweide. Ook betrekt de politie een mishandeling bij het onderzoek die plaatsvond op 29 oktober 2005 aan de Moerenpad. Bij een onschuldig lijkende stoeipartij raakte toen een 18-jarige Bredanaar licht gewond aan zijn arm. Hij bleek met een scherp voorwerp te zijn gestoken. Met het onderzoek willen de wijkagenten een einde maken aan de overlast die bij veel wijkbewoners schade en ergernis oplevert. De vijf verdachten zijn in verzekering gesteld. De politie verwacht dat zij nog meer aanhoudingen gaat verrichten.

Drie woninginbrekers aangehouden

BREDA: De politie heeft drie Bredase jongens (16, 16 en 17 jaar) aangehouden in verband met een woninginbraak vrijdagavond in een flatwoning aan de Jan Darkenisstraat. Tegen 23.30 uur gingen agenten af op een melding van een omwonende dat er in de flat ingebroken wordt. De bewoonster van het pand is op dat moment niet thuis. De getuige meldde dat ze twee gemaskerde mannen zag die er samen met een andere man op een scooter vandoor gingen. In de tas droegen ze onder meer een mobiele telefoon en twee mp3-spelers bij zich. De politie ging achter de inbrekers aan en kon rond 23.45 uur op de nabijgelegen Leeghwaterstraat twee jongen van 16 en 17 jaar aanhouden. Het aangehouden tweetal werd in verzekering gesteld en is maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De 17-jarige is inmiddels weer op vrije voeten gesteld. Het onderzoek leidde afgelopen weekeinde vervolgens naar de derde dader. Deze 16-jarige Bredanaar kon tijdens de achtervolging door de politie vrijdagavond van de scooter springen en vluchtte weg. Hij meldde zich maandagavond bij de politie; ook hij is in verzekering gesteld.

Winkeldief met laserapparaat aangehouden

BREDA: De politie heeft maandag een 26-jarige man zonder vast woon of verblijfplaats aangehouden bij de Praxis aan de Grenssteen. Een beveiligingsbeambte betrapte rond 16.30 uur de man op de diefstal van een laserapparaat. De winkeldief is in verzekering gesteld.

s Avonds werd opnieuw aan de politie gevraagd om een winkeldief op te halen bij dezelfde winkel. Een 47-jarige inwoner van Breda wilde er rond 19:15 uur vandoor gaan met een aardlekschakelaar. De man had het apparaat onder zijn jas gestopt en was zonder te betalen de winkel uit gelopen. Hij is in verzekering gesteld.

Autos in brand gestoken

BREDA: In de nacht van maandag op dinsdag zijn twee autos in vlammen opgegaan. Rond middernacht kreeg de Gemeenschappelijke Meldkamer in Tilburg een melding dat een auto in brand stond aan de Balk. Toen brandweer en politie ter plaatse kwamen, bleek er een klein model auto volledig in brand te staan. Aan de Roland Holststraat brandde kort voor 01:00 uur een auto uit. De auto raakte total loss.Twee personenautos die er naast stonden liepen ook brandschade op. In beide gevallen houdt de politie rekening met brandstichting.

Bredanaar aangehouden met nepvuurwapen

RIJSBERGEN: De politie heeft dinsdag rond 14.15 uur een 53-jarige jarige inwoner van Breda aangehouden. De man zat op een bankje aan het Lindekensplein toen de politie hem aansprak. De man droeg in een tasje een nepvuurwapen, in de vorm van een aansteker, bij zich. De man verklaarde dat hij dat nepvuurwapen had ter zelfverdediging. De Bredanaar heeft afstand gedaan van het nepwapen en is na verhoor weer vrijgelaten.

Auteur: Andre van den Hul en Henk Snepvangers