Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland. * District Noordwest-Veluwe

Wezep, 17 januari 2006

P E R S B E R I C H T

Aanpak huiselijk geweld en veelplegers dit jaar voortgezet

Politie start project aanpak fietsdiefstal

De politie op de Noordwest Veluwe zal in 2006 het bestrijden van fietsdiefstallen prioriteit geven via een apart nog op te starten project. De diefstal van de tweewielers zijn in de gehele politieregio NO-Gelderland toegevoegd aan de lijst van speerpunten. Dat bleek dinsdagmiddag (17/1) toen de politiechef van het district Noordwest-Veluwe, commissaris B.W.F. Bultman een toelichting gaf op de speerpunten en andere actuele onderwerpen voor het jaar 2006.

De specifieke aanpak van huiselijk geweld is afgelopen jaar met succes opgestart en krijgt ook in 2006 als speerpunt volop de aandacht van de politie. Naast de aanpak van de dader door politie en justitie, richt de politie zich, samen met andere instellingen, op daderhulp, het melden van kinderen als slachtoffer en/of getuige en indien noodzakelijk, de eventuele noodopvang voor partner en kinderen.

In 2006 is ook de aanpak van veelplegers een prioriteit. De politie zal zich maximaal inspannen om met andere partners tot een integrale aanpak te komen. De veelplegers worden na het plegen van een strafbaar feit voorgeleid bij de rechter-commissaris en blijven in principe tot aan de rechtszaak in hechtenis. Daarna zullen andere instellingen een vervolgtraject voor de veelpleger moeten uitvoeren.

Bikers Nog dit jaar wil het politiedistrict een zestal politiemensen opleiden tot een speciaal "Bikerteam". Zij worden getraind om per moutainbike toezicht te houden of verdachten aan te houden op plaatsen en locaties die voor de politie met een auto of motorfiets niet of moeilijk toegankelijk zijn, zoals smalle straatjes, steegjes, pleinen of slechts via trappen te bereiken weggedeelten. Met een moutainbike is de politieman - of vrouw op dat soort plaatsen sneller en wendbaarder. Voor de inzet van de bikers wordt met name gedacht aan Harderwijk

De complete lijst met speerpunten van de politie in 2006 vermelden:

. woninginbraken . inbraken in garages / boxen en tuinhuisjes . auto-inbraken . fietsdiefstal . Inbraak in bedrijven / instellingen en winkeldiefstal . geweld tegen personen . vernielingen . verkeersveiligheid . milieuzaken . jeugdzorg

Drugs Het bestrijden van drugsoverlast is uit de regionale lijst van speerpunten is weggevallen, maar de politieteams op de NW Veluwe zullen tijdens de wijkgerichte aanpak van jeugdoverlast wel degelijk de drugsoverlast daarin blijven meenemen.

Jeugdoverlast en - criminaliteit Alle politieteams houden toezicht op hangplekken en treden daar op bij overtredingen en overlast. Bij geconstateerde overtredingen of crimineel gedrag, worden de jongeren doorverwezen naar het preventieteam LINK, waar een passende maatregel wordt opgelegd. Vertegenwoordigers van de politieteams nemen deel aan gemeentelijke overlast-netwerken en aan op zorg gericht (integrale)overleg

Op- en afritcontroles De nachtelijke politiecontroles bij de op- en afritten van de snelwegen A28 en A50 blijven als preventief project gehandhaafd. Ze zijn mede opgezet om inbraken tegen te gaan. Bij de controles letten de politiemensen op het vervoer van goederen die mogelijk van diefstal afkomstig zijn en het bij zich hebben van voor inbraak geschikte gereedschap.

Verkeersveiligheid

De politie besteedt extra aandacht aan verkeersveiligheid met als doel het aantal verkeersongevallen en ziekenhuisgewonden te verminderen. Het handhaven van de verkeersregels door middel van diverse verkeerscontroles is daarbij voor de politie nagenoeg de enige mogelijkheid. Rijk, provincie en gemeenten hebben de mogelijkheid om door infrastructurele maatregelen gevaarlijke locaties veiliger te maken.

Er is intensieve samenwerking met partners als gemeenten, Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland, de provincie, het openbaar ministerie, 3VO en de scholen. De samenwerking op het gebied van voorlichting, educatie, advies bij infrastructurele aanpassingen en ook bij toezicht & handhaving.

Bij iedere aanrijding geldt : "Botsen is Blazen". Elk team voert een vastgelegd aantal blaastesten uit en maakt processen-verbaal op voor drankgebruik door bestuurders. De radarcontroles worden uitgevoerd op de doorgaande wegen binnen en buiten de bebouwde kom. De lasergun wordt o.a. gebruikt voor snelheidscontroles in de woonwijken, naar aanleiding van klachten van buurtbewoners. Er worden speciale bromfiets- en verlichtingscontroles gepland. Op een aantal doorgaande wegen, worden ook snelheid- en andere controles uitgevoerd door het Regionale Politieteam Verkeershandhaving.

Doe altijd aangifte Om de dienstverlening te verbeteren zijn alle plaatselijk politiebureaus op werkdagen geopend van 10.00 tot 12.00 uur. Het publiek kan dan terecht voor vragen en informatie, maar niet voor het doen van aangifte. Aangifte doen kan na een telefonische afspraak via 0900-8844. Ook kan men aangifte doen via internet bij eenvoudige zaken zoals diefstal fiets, inbraak auto,vernieling etc. wanneer daarbij geen dader bekend is.

Om de aangiftebereidheid te vergroten, zal de politie op de NW Veluwe dit jaar aansluiten op de landelijke campagne "Doe altijd aangifte".

Politieteams

Naast deze regionale speerpunten zullen de politieteams van Ermelo-Putten, Harderwijk, Nunspeet, Elburg-Oldebroek, Heerde-Hattem en Epe zich richten op lokale knelpunten. Die knelpunten kunnen plaatselijk vanwege de geografische ligging, de infrastructuur of bevolkingssamenstelling sterk verschillen.

Nadere informatie: Politievoorlichter Bert Top 055 - 548 60 58

---- --