Provincie Zeeland



Provincie in de bres voor kustvogels en akkerplanten

Op dinsdag 17 januari 2006 hebben Gedeputeerde Staten subsidie toegekend voor beschermende maatregelen voor kustvogels en akkerplanten. Met deze subsidie worden broedbiotopen aangelegd en akkerreservaten ingericht, waardoor karakteristieke soorten als de Bontbekplevier en de Kleine wolfsmelk behouden kunnen blijven. Deze en andere projecten worden uitgevoerd door de Stichting Landschapsbeheer Zeeland, Het Zeeuwse Landschap en Staatsbosbeheer. Bij de uitvoering zijn ook tal van lokale natuurverenigingen betrokken. De totale subsidie bedraagt 135.400,-.

Zeeland vervult een belangrijke rol voor akkerflora en akkervogels. Landelijk en in Zeeland staan deze soorten onder druk. Enkele voorbeelden uitgelicht zijn de herintroductie van akkerkruiden en de aanleg van een diverse akkerkruidenzaadbank. Aandachtssoorten daarbij zijn Stoppelleeuwenbek, Torensla en Kleine wolfsmelk. Het Actieplan ter verbetering van de stand van akker- en plattelandsvogels van het Zeeuwse Platteland draagt bij aan de verbetering van de stand van akker- en plattelandsvogels. Prachtige voorbeelden zijn Veldleeuwerik, Patrijs en Steenuil.

Ook kustvogels krijgen dit jaar een extra impuls. Met name in het broedseizoen zijn ze heel kwetsbaar. Op plaatsen waar ze van nature broeden is het te druk. Daarom hebben ze een extra steun in de rug nodig. Voor broedvogels als plevieren (Bontbekplevier en Strandplevier) en sterns (Dwergstern, Visdiefje) worden schelpenstrandjes geplagd, nieuwe vogeleilanden aangelegd en bestaande eilanden opgeknapt.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een bedrag beschikbaar gesteld voor gerichte maatregelen aan de provincie. Daarnaast stelt de provincie een soortgelijk bedrag beschikbaar uit het budget Kwaliteitsimpuls Groen. Met dit voorstel wordt subsidie toegekend aan de Stichting Landschapsbeheer Zeeland ( 89.000,-), Stichting het Zeeuwse Landschap ( 42.200,-) en Staatsbosbeheer ( 4.200,-) voor de daadwerkelijke uitvoering van een aantal gerichte maatregelen.

17 januari 2006, A. Slabbekoorn-Flohr, 0118-631857, persberichtnummer
6/2006