Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


Extra urgentiegebieden Utrecht Veilig! in 2006

Titel
Zuilen Noord/Oost en Overvecht Zambesi/Tigrisdreef: extra urgentiegebieden Utrecht Veilig!

Op basis van cijfers over criminaliteit, overlast en gevoelens van onveiligheid heeft het Utrechtse college van Burgemeester en Wethouders de sub-wijken Zuilen Noord/Oost en Zambesi/Tigrisdreef (Overvecht) aangewezen als extra urgentiegebieden voor Utrecht Veilig! in 2006. 'Utrecht Veilig! Dat doen we samen' is het veiligheidsprogramma van politie, gemeente Utrecht, openbaar ministerie en vele andere partijen. De opzet is inwoners zoveel mogelijk hierbij te betrekken. De gezamenlijke aanpak van de problemen in het Stationsgebied heeft ondertussen aansprekende resultaten opgeleverd, en hiermee de Hein Roethofprijs en de European Crime Prevention Award gewonnen.

De meest in het oog springende problemen in Zuilen Noordoost zijn jongerenoverlast en jeugdcriminaliteit. Verder is er een toename van geweld, vandalisme en autokraak en is de wijk niet schoon genoeg. In 2006 wordt de onveiligheid in het kader van Utrecht Veilig! intensief aangepakt.

In het gebied Zambesi/Tigrisdreef is de veiligheid de afgelopen jaren ernstig achteruit gegaan. Er is een toename van bewoners die zich onveilig voelen en jongerenoverlast ervaren. Ook is er een toename van vandalisme, woninginbraak, autokraak en geweldsdelicten. De anonimiteit in de openbare ruimte is groot en de sociale samenhang in de hoogbouwflats laag. In 2006 wordt de onveiligheid in dit gebied intensief aangepakt, bijvoorbeeld door een integrale aanpak van de jeugdcriminaliteit en -overlast door extra activiteiten en hulp voor risicojeugd, opvoedingsondersteuning voor ouders en activiteiten voor buurtbewoners.