Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 010

datum: 17 januari 2006

Intensieve begeleiding voor jonge dak- en thuislozen

Onder het motto 'doen wat je kunt' is de gemeente Amersfoort een pilot-project gestart voor jonge dak- en thuislozen die een bijstandsuitkering ontvangen. Twintig dak- en thuislozen onder de dertig jaar krijgen een intensief traject van begeleiding, zorg en activering aangeboden. Door deze aanpak bestaat er een redelijke kans dat zij de draad weer kunnen oppakken en uit het daklozencircuit raken.

De gemeente Amersfoort verstrekt aan ca. 100 mensen een dak- en thuislozenuitkering in het kader van de Wet Werk en Bijstand (WWB). Uitgangspunt van de WWB is dat iedere uitkeringsgerechtigde 'doet wat hij kan' om op termijn weer in zijn eigen levensonderhoud te voorzien, of in ieder geval datgene doet wat in zijn vermogen ligt. Dit geldt in principe ook voor dak- en thuislozen.

Het project voor jonge dak- en thuislozen is onlangs van start gegaan en wordt uitgevoerd door de afdeling Arbeidsintegratie van de hoofdafdeling Sociale Zekerheid van de gemeente. Trajectbegeleiders van deze afdeling bekijken met de betreffende jongeren waar hun belemmeringen en mogelijkheden liggen en stippelen op basis daarvan een traject uit. Problemen waar dak- en thuisloze jongeren mee te maken hebben zijn uiteraard het ontbreken van huisvesting, maar vaak ook schulden, softdrugs, psychische problemen of een detentieverleden. In veel gevallen zal zorg of hulpverlening de eerste stap zijn die zal worden genomen.

Het project duurt in totaal twee jaar en wordt voor de helft gefinancierd door de gemeente Amersfoort en voor de andere helft door de Provincie Utrecht in het kader van de Sociale Agenda. De totale kosten bedragen E 135.000,--.

Informatie: Joyce de la Croix, communicatieadviseur voor de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs, telefoon 033 469 45 04, e-mail jec.delacroix@amersfoort.nl


---- --