Ingezonden persbericht


LOC en Woonbond slaan handen ineen

Meer keuzevrijheid voor oudere huurder met zorg

De Landelijke Organisatie Cliëntenraden (LOC) en de Nederlandse Woonbond hebben vandaag een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Zij slaan daarmee de handen ineen om ervoor te zorgen dat er voor oudere huurders iets te kiezen blijft op het gebied van wonen en zorg. De overeenkomst is aangegaan voor de periode van twee jaar en trad direct in werking.

Het overheidsbeleid is erop gericht om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Verzorgingstehuizen worden afgebroken of omgebouwd tot woonzorgcomplexen, waarbij wonen en zorg worden gescheiden. Als gevolg daarvan doen ouderen vaker een beroep op de woningmarkt en de markt van zorgvoorzieningen. Die zorg wordt veelal thuis geleverd. Het is daarom nodig om veel aandacht aan de woonsituatie van ouderen te geven. Ouderen worden bijvoorbeeld voluit geconfronteerd met de gevolgen van het beleid rond de huurtoeslag, liberalisering van de woningmarkt en de gevolgen van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

De overeenkomst brengt de LOC en de Woonbond niet alleen op landelijk niveau samen, maar ook regionaal en plaatselijk. Het stimuleren van samenwerking tussen huurdersorganisaties en cliëntenraden op lokaal niveau maakt onderdeel uit van de uitgangspunten. De samenwerking moet concreet de volgende verbeteringen opleveren:
· meer zeggenschap van huurders;

· voldoende, betaalbare woningen voor ouderen van goede kwaliteit;
· woonzorgvoorzieningen voor ouderen, en;
· toegankelijke woningen voor ouderen.

De LOC spreekt namens 1750 cliëntenraden die 500.000 mensen vertegenwoordigen. De Woonbond spreekt namens 800 huurdersorganisaties, die 760.000 leden vertegenwoordigen en daarnaast 7.500 persoonlijke leden. De aangesloten huurdersorganisaties vertegenwoordigen ruim 1,2 miljoen huurwoningen.

V20060169,
Amsterdam, 17 januari 2006



Ingezonden persbericht