Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van Kant over de beperkte medische hulp aan onverzekerden

Kamerstuk, 17-1-2006

Antwoorden van minister Hoogervorst op de vragen van het Kamerlid Kant (SP) over de beperkte medische hulp aan onverzekerden (2050605520).

Vraag 1
Bent u er van op de hoogte dat vanaf 1 januari 2006 in Medisch Centrum (MC) Haaglanden onverzekerde patiënten alleen worden geholpen als de aandoening levensbedreigend is?

Antwoord 1
Nee. Uit navraag bij het Medisch Centrum Haaglanden is mij gebleken dat het Medisch Centrum de criteria van de Koppelingswet, zoals in antwoord 2 omschreven, hanteert.

Vraag 2
Zo ja, wat is uw mening daarover?

Antwoord 2
Als minimale zorgplicht ten aanzien van een persoon die niet-rechtmatig in Nederland verblijft, geldt sinds de inwerkingtreding van de Koppelingswet in juli 1998, dat het moet gaan om een situatie waarin de verlening van medische zorg niet kan worden onthouden of uitgesteld zonder het leven of de gezondheidstoestand van betrokkene dan wel de Nederlandse volksgezondheid ernstig in gevaar te brengen (Kamerstukken II, 1994/95, 24 233, nr. 3). In het kader van de parlementaire behandeling van de Koppelingswet is dit nader aangeduid als "medisch noodzakelijke zorg".
Voorzover ik uit de berichtgeving heb kunnen opmaken, handelt het Medisch Centrum Haaglanden in overeenstemming met deze lijn.

Vraag 3
Zijn er bij u andere instellingen bekend die hetzelfde beleid zullen gaan voeren als MC Haaglanden, dat tot deze maatregel is overgegaan omdat het verwacht dat het aantal onverzekerden in de toekomst zal gaan stijgen?

Antwoord 3
Mij is bekend dat er verschillende ziekenhuizen zijn die maatregelen voorbereiden, dan wel hebben getroffen om het risico van onbetaalde rekeningen te verkleinen. Dit is ook gebleken bij de invoering van de Wet fraudebestrijding zorgverzekeringswetten, waarmee de identificatieplicht in ziekenhuizen is ingevoerd. Voorop stond dat het verlenen van zorg als zodanig niet verbonden was aan de identificatieplicht, omdat medisch noodzakelijke zorg altijd verleend moet worden. Waar het om gaat is te voorkomen dat in het kader van het medisch dossier persoonsverwisseling ontstaat of dat een verzekeraar de rekening ontvangt van de kosten van zorg die is verleend aan een persoon die niet bij hem verzekerd is.

Vraag 4
Wat vindt u van het bericht dat een patiënt met vermoedelijk een kapotte meniscus zich niet heeft laten behandelen?

Antwoord 4
Of iemand zich laat behandelen is de eigen verantwoordelijkheid van de persoon in kwestie. Als iemand de rekening zelf moet betalen omdat hij niet verzekerd is of niet-rechtmatig in Nederland verblijft en om die reden geen verzekering kan sluiten, kan dat er toe leiden dat zo iemand afziet van een behandeling.

Vraag 5
Wat vindt u ervan dat sommige medisch specialisten weerstand hebben tegen het nieuwe beleid van MC Haaglanden?

Antwoord 5
De term "medisch noodzakelijke zorg" benadrukt dat de arts de noodzaak van de zorg vaststelt en gaat uit van het vooropstellen van de professionele verantwoordelijkheid. Ik heb tijdens de behandeling van de Wet fraudebestrijding zorgverzekeringswetten aangegeven dat niemand precies kan definiëren wat dit begrip inhoudt en dat ik dat overlaat aan het beoordelingsvermogen van de arts. Als iemands leven op het spel staat is het glashelder dat iemand geholpen moet worden. Als een specialist moeite heeft met het beleid van het ziekenhuis en het gaat om niet-noodzakelijke zorg, staat er niets aan in de weg dat die arts de kosten ervan voor eigen rekening neemt.

Vraag 6
Deelt u de mening dat patiënten geholpen moeten worden, ook al zijn ze onverzekerd voor alle basiszorg zoals deze in het verzekerd pakket is opgenomen? Zo neen, waarom niet?
In welke gevallen moet patiënten volgens u wel altijd worden behandeld?

Antwoord 6
In beginsel is er geen noodzaak om onverzekerd te zijn omdat iemand de verzekeringspremies niet zou kunnen betalen. De Wet op de zorgtoeslag geeft -afhankelijk van de hoogte van het inkomen- immers een compensatie voor de nominale premie die verzekeringsplichtigen moeten betalen. Dankzij de acceptatieplicht van zorgverzekeraars kan bovendien iedere onverzekerde voor wie de verzekeringsplicht geldt zich op ieder gewenst moment alsnog verzekeren - bijvoorbeeld ook vlak voor een ziekenhuisopname. Er is dan mogelijk (achteraf) een boete, maar geen vooruitbetaling verschuldigd. Voor het overige verwijs ik naar het antwoord op vraag 2.

Vraag 7
Bent u bereid met grotere spoed een waarborgfonds in te stellen zoals de werkgroep onverzekerden heeft aanbevolen? Zo ja, per wanneer? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 7
Zoals ik heb aangegeven in mijn brief van 13 december 2005 (Z-VV/2643771) dient voor de oprichting van een waarborgfonds nog een aantal afwegingen te worden gemaakt. Mijn standpunt is sinds medio december niet gewijzigd: het instellen van een dergelijk fonds moet gezien worden als sluitstuk om de nadelige gevolgen van onzekerheid op te vangen. Vooruitlopend op de resultaten van de door het CBS uit te voeren monitoring zal het oprichten van een waarborgfonds beleidsinhoudelijk worden voorbereid, zodat als de beslissing tot instelling wordt genomen op korte termijn duidelijk is hoe dit gestalte moet krijgen.