College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nieuws en publicaties

---

Actueel

17 Januari 2006

Toevoeging waarschuwing gebruik paroxetine tijdens eerste trimester zwangerschap aan productinformatie

Op 8 september 2005 berichtte het CBG over resultaten van een epidemiologisch onderzoek, die zouden wijzen op een licht verhoogd risico van aangeboren afwijkingen bij het kind als gevolg van het gebruik van paroxetine door de moeder in het eerste trimester van de zwangerschap. Het betreft aangeboren hartafwijkingen (in het bijzonder ventrikelseptumdefecten) die vaker voorkomen. Na beoordeling van deze bevindingen en andere in september 2005 beschikbare gegevens door de Europese registratie-autoriteiten is eind oktober 2005 een waarschuwing opgenomen in de IB tekst en bijsluiter van Seroxat om voorschrijvers en patiënten volledige informatie te geven.

De letterlijke tekst van de nieuwe waarschuwing is als volgt (zie rubriek 4.6 van de productinformatie voor de volledige bewoording): 4.6 Zwangerschap en borstvoeding
Zwangerschap
De resultaten van een studie van zwangerschappen waarbij de moeders in het eerste trimester aan antidepressiva waren blootgesteld, suggereren dat kinderen van moeders die met paroxetine waren behandeld een mogelijk klein verhoogd risico hebben op aangeboren hartafwijkingen, bijvoorbeeld ventrikelseptumdefecten.Uit andere studies komen echter geen signalen die duiden op een associatie met aangeboren afwijkingen.

In de bijsluiter is de volgende waarschuwing opgenomen:

Seroxat en zwangerschap of borstvoeding
Gegevens uit één onderzoek bij vrouwen die tijdens hun zwangerschap zijn behandeld met middelen tegen depressie suggereren dat de kinderen van moeders die tijdens het eerste trimester (= eerste drie maanden) van hun zwangerschap paroxetine hebben gebruikt een mogelijk klein verhoogd risico hebben op een aangeboren afwijking, bijvoorbeeld ventrikelseptumafwijkingen (een toestand waarbij het tussenschot tussen de hartkamers is beschadigd). In andere studies zijn echter geen signalen gevonden die duiden op een verband tussen het gebruik van paroxetine en aaangeboren afwijkingen.

Op 12 januari 2006 heeft GlaxoSmithKline een Geachte collega-brief aan de huisartsen/psychiaters en aan apothekers gestuurd

- Geachte collega-brief huisartsen en psychiaters GlaxoSmithKline ( 3,7 MB)
- Geachte collega-brief apothekers GlaxoSmithKline ( 7,7 MB) (inclusief toelichting op onderzoek en geupdate SPC)

Zoals vermeld in deze brieven is recent weer nieuwe informatie beschikbaar gekomen over het gebruik van paroxetine tijdens de zwangerschap. Deze informatie wordt momenteel beoordeeld door de Europese registratieautoriteiten en zal begin februari mogelijk leiden tot een verdere aanpassing van bovengenoemde waarschuwing.

Aan patiënten wordt geadviseerd bij twijfel over het gebruik van paroxetine niet te stoppen met het gebruik van dit middel, maar hun twijfels te bespreken met de behandelend arts.