Ingezonden persbericht


AD MELKERT RECHTERHAND KEMAL DERVIS IN LEIDING VN-ONTWIKKELINGSPROGRAMMA

Secretaris-Generaal Annan benoemt Melkert tot Ondersecretaris-Generaal en Associate Administrator UNDP

Verenigde Naties, 17 januari 2006

Secretaris-Generaal Kofi Annan heeft de Nederlander Ad Melkert benoemd tot Ondersecretaris-Generaal en Associate Administrator van het VN- Ontwikkelingsprogramma (UNDP). Melkert zal op 1 maart 2006 in functie treden.

"Ik ben zeer verheugd dat Ad Melkert toetreedt tot de leiding van UNDP. De Secretaris-Generaal heeft een voortreffelijke keuze gemaakt, gezien Ad's ervaring en verdiensten op een breed scala aan ontwikkelingsvraagstukken, waaronder democratisch bestuur en de versterking van de positie van vrouwen, zei UNDP-Administrator Kemal Dervis. "Ik zie ernaar uit met hem samen te werken om alle landen te helpen de Millenniumdoelen te halen."

Sinds 2002 vertegenwoordigt Melkert als Executive Director van de Wereldbank de kiesgroep waarin Nederland zitting heeft. In die rol heeft hij zich onder meer sterk gemaakt voor meer donorcoördinatie en -harmonisatie, en voor het belang van rechtvaardiger ontwikkelingsbeleid, goed bestuur en democratie.

Melkert's betrokkenheid bij internationale vraagstukken en ontwikkelingssamenwerking gaat ver terug. Hij was actief in de internationale en Europese jeugdbeweging en werkte voor de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Novib. Hij was Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en was als Parlementslid actief in de vaste Kamercommissies voor Buitenlandse Zaken en voor Ontwikkelingssamenwerking. Als Minister leidde hij de Nederlandse delegaties naar de Wereldvrouwenconferentie van de VN in Beijing (1995) en naar de jaarvergaderingen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

Eerder had Melkert een prominente politieke carrière binnen de Partij van de Arbeid, de Nederlandse sociaal-democratische partij. Hij was één van haar jongste parlementariërs en werd in 1998 tot fractieleider gekozen. In 2001 volgde hij toenmalig premier Wim Kok op als partijleider.

"UNDP staat iedere dag, over de gehele wereld, in de voorste linies om diegenen te helpen die dat het meeste nodig hebben " zei Melkert naar aanleiding van zijn benoeming. "Het is een eer om samen met Kemal Dervis en het voltallige UNDP-team een bijdrage te kunnen leveren aan het waardevolle werk waarmee UNDP de armen in de wereld steunt"

Als Associate Administrator zal Melkert toezien op de uitvoering van het UNDP-programma, en een aantal andere managementverantwoordelijkheden op zich nemen, zei Dervis bij de bekendmaking van de benoeming. UNDP richt zich op capaciteitsopbouw in ontwikkelingslanden op het gebied van democratisch bestuur, conflictpreventie en wederopbouw, armoedebestrijding, energie en milieu, en HIV/AIDS. In al zijn activiteiten streeft UNDP ernaar mensenrechten te bevorderen en de positie van vrouwen te versterken.

Melkert heeft een Masters in Politieke Wetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Hij is getrouwd met de Chileense kunstschilderes Mónica León Borquez en heeft twee dochters. Naast Nederlands spreekt hij Engels, Duits, Frans en Spaans.

Melkert volgt Zéphirin Diabre op, die directeur is geworden van het commerciële bedrijf AREVA.

# # # #

Voor meer informatie

· Christina LoNigro, woordvoerder van de Administrator van UNDP in New York T. +1-212-906-5301
E. Christina.lonigro@undp.org
· Jean Fabre, hoofd Communicatie UNDP Genève T. +41 229178542
E. jean.fabre@undp.org
· Rolf Wijnstra, UNDP media liaison Nederland T. 06 41043448
E. rolf.wijnstra@luna.nl

UNDP is het mondiale ontwikkelingsnetwerk van de Verenigde Naties. UNDP zet zich in voor ontwikkeling en verandering en biedt landen toegang tot kennis, ervaring en hulpbronnen om mensen te helpen een beter leven op te bouwen. Wij zijn aanwezig in 166 landen en werken met samen met hen aan hun eigen oplossingen voor mondiale en nationale ontwikkelingsvraagstukken. Voor opbouw van lokale capaciteit doen landen een beroep op de mensen van UNDP en ons brede scala aan partners.