Stichting Natuur en Milieu

Utrecht, 17 januari 2006

Debat Tweede Kamer over energieregelgeving
Minister Dekker moet vasthouden aan EPC-normen

Natuur en Milieu vindt dat minister Dekker moet vasthouden aan de normen voor het energiegebruik van nieuwe woningen. De minister moet niet toegeven aan een klein groepje achterblijvers in de bouwsector dat om ontheffing van de regelgeving vraagt, stelt Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu. Technisch en economisch is de verscherpte norm goed haalbaar.

De kamercommissie voor Volkshuisvesting bespreekt donderdag de regelgeving voor energiepres-taties van nieuwbouwwoningen, de zogeheten epc. Deze norm is per 1 januari door het Kabinet aangescherpt. Bij nieuw te bouwen huizen moet het energiegebruik met vloer-, raam- of dakisola-tie, zonneboilers of warmteterugwinning bij ventilatie, met ongeveer 20 procent dalen.

De onder-zoeksbureaus DHV en Ecofys hebben los van elkaar berekend dat de extra kosten voor energiebesparing voor bijna alle woningtypen gemakkelijk zijn terug te verdienen. Desondanks proberen de projectontwikkelaars van Neprom, de bouwbranche Bouwend Nederland en corporatiebranche Aedes Kamerleden over te halen om ontheffing op de nieuwe norm mogelijk te maken. Ze verspreiden misleidende angstverhalen over hoge kosten (5000 Euro; het dubbele van de werkelijke kosten) en slechte ventilatie (hangt puur af van een goed functionerend apparaat en heeft niets te maken met de nieuwe normen).

Voor Nederland is energiebesparing in woningen een van de effectiefste manieren om te voldoen aan de afspraken van het Kyoto-akkoord. De Rijk: Nieuwe woningen zetten we neer voor lange tijd, die moet je nu dus zo zuinig mogelijk bouwen. Natuur en Milieu vindt dat er ook energienor-men moeten komen voor bestaande woningen. Ik hoop dat de Kamer donderdag daarvoor pleit, in plaats van gehoor te geven aan de lobby van bouwers en projectontwikkelaars.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting Natuur en Milieu, Michel Jehae, 06-14487427