Time : 5:35:06 PM
Date : Tuesday, January 17, 2006
Sender Name: KPMG

Onderzoek Corporate Governance in Belgische beursgenoteerde bedrijven

Onderzoek Corporate Governance in Belgische beursgenoteerde bedrijven inzake de aanbeveling van de Code Lippens tot publicatie van een Corporate Governance Charter - Samenvatting

Corporate Governance Barometer
KPMG Advisory burg. CVBA en Corgo werken samen ter verstrekking van een totaal Corporate Governance dienstverleningspakket ten behoeve van de Belgische bedrijven.
KPMG Advisory - lid van het internationale KPMG-netwerk - concentreert zich op het vlak van corporate governance voornamelijk op interne audits, risicobeheersing en advies omtrent en organisatie van allerlei ondersteunende bedrijfsprocessen. CORGO adviseert ondernemingen vooral op het bestuurlijke niveau. KPMG Advisory en CORGO delen voortaan hun specialisaties om samen de Belgische ondernemingen en organisaties te begeleiden in hun inspanningen om corporate governance - o.m. via de codes - goed door te voeren. Daarnaast pakken zij eveneens alle andere complexe governance-vragen van managers, bestuurders of aandeelhouders aan.
In het kader van deze samenwerking zal periodiek een "Corporate Governance Barometer" worden gepubliceerd, die de inspanningen van het Belgische bedrijven op het vlak van deugdelijk bestuur in kaart beoogt te brengen.
Deze eerste editie bevat een "quick scan studie" aangaande de publicatie van een specifiek "Corporate Governance Charter" op de websites van de Belgische beursgenoteerde bedrijven - situatie per 7 januari 2006.

Quick scan profiel
De doelstelling van deze "quick scan" is de toetsing van transparantierichtlijnen van de Code Lippens bij de Belgische beursgenoteerde bedrijven. Deze quick scan heeft niet de bedoeling een wetenschappelijke studie weer te geven, doch eerder een snelle momentopname te bevatten op basis van de gepubliceerde Corporate Governance Charters. De code Lippens heeft in dit verband in haar richtlijnen twee
publicatiedocumenten vooropgesteld:

- enerzijds een Corporate Governance Charter, gepubliceerd op de websites van de bedrijven, vanaf 1 januari 2006 en
- anderzijds een Corporate Governance Hoofdstuk, geïntegreerd in het jaarverslag over het boekjaar 2005.

Dit onderzoek spitst zich toe op de publicatie van het eerste genoemde document. Ondernemingen die op hun websites gedeeltelijke Corporate Governance gerelateerde informatie vermelden, werden, gelet op de aanbeveling van de Code Lippens tot een specifiek charter, buiten beschouwing gelaten.
Het onderzoek werd uitgevoerd op basis van de gepubliceerde Corporate Governance Charters op de websites van de Belgische beursgenoteerde bedrijven. Het onderzoek beperkt zich tot de 101 ondernemingen die genoteerd zijn op de drie voornaamste nationale indices bij de Euronext Brussel in het bijzonder:

- Bel 20 Close (19 genoteerde bedrijven)

- Bel Mid (37 genoteerde bedrijven)

- Bel Small (45 genoteerde bedrijven).

Het onderzoek baseert zich op de specifieke richtlijnen van de Code Lippens, vervat in Principe nr. 9 alsook in Bijlage F: Vereisten betreffende openbaarmaking.
Het onderzoek werd afgesloten per 7 januari 2006.

Voornaamste resultaten
De quick scan studie, gericht op de naleving van de beursgenoteerde bedrijven met betrekking tot de aanbevelingen van de Code Lippens betreffende de openbaarmaking van een Corporate Governance Charter, bracht navolgende hoofdconclusies aan het licht:

- 58 van de 101 onderzochte beursgenoteerde bedrijven hebben, situatie per 7/1/2006, een Corporate Governance Charter op hun website gepubliceerd. Hierbij dient nadruk gelegd op de momentopname van onderhavige resultaten, aangezien uit de onderzoeksperiode duidelijk blijkt dat dagelijks nieuwe Charters worden bekendgemaakt.
- de beursgenoteerde bedrijven opteren bij de publicatie van hun Corporate Governance Charter niet voor een puur formalisme, doch blijken eerder gewonnen voor een doorgedreven gedachte van deugdelijk bestuur, zoals intentioneel werd bedoeld door de Code Lippens. Deze argumentatie steunt op meerdere elementen:

- Verschillende ondernemingen zijn al aan een tweede editie van hun Corporate Governance Charter toe en werken continu aan een inhoudelijke update

- Meerdere bedrijven die nog geen Charter publiceren kondigen dit wel op korte termijn aan; daarenboven bleek tijdens de onderzoeksperiode duidelijk dat dagelijks steeds meer nieuwe Corporate Governance Charters gepubliceerd; bovendien geven meerdere bedrijven nu al Corporate Governance gerelateerde informatie weer op hun website, doch nog niet onder de vorm van een Charter
- Een aantal bedrijven maakt van de publicatie van het Charter gebruik om tevens een eigen inschattingspercentage aangaande de inhoudelijke naleving van de aanbevelingen van de Code Lippens weer te geven en/of aan te duiden of ze al dan niet geheel of volledig compliant zijn met de transparantierichtlijnen van de Code Lippens inclusief motivatie desbetreffend; hierbij dient benadrukt dat een volledige compliance niet noodzakelijk dient nagestreefd, de klemtoon volgens de Code Lippens ligt eerder op een doorgedreven houding op het gebied van deugdelijk bestuur

- Een aantal ondernemingen verklaart een aantal Corporate Governance gerelateerde elementen nog niet in het Charter te publiceren, doch op te nemen in het aangekondigde specifieke Corporate Governance Hoofdstuk van hun jaarverslag over het boekjaar 2005.

Bij een overgrote meerderheid van de Belgische beursgenoteerde bedrijven heeft de oprichting van diverse subcomités, opgericht in de schoot van de raden van bestuur, definitief ingang gevonden. De meeste actieve subcomités zijn: het auditcomité, het remuneratiecomité alsook het benoemingscomtié. Ook andere, o.m. strategische comités of comités van toezicht blijken aan een opmars begonnen.

Bijlage is tevens beschikbaar op www.pressreleases.be.

Contact:
Els Hostyn
Partner
KPMG Advisory
Tel: 02/708 43 62
ehostyn@kpmg.com

Jos Hermans
Directeur Marketing & Communicatie
Tel 02/708 36 04
jhermans@kpmg.com