Socialistische Partij

Brabantse gedeputeerden wijzen plannen industrieterrein Moerdijk II eindelijk af

17-01-2006 * "Met haar besluit om de omstreden plannen voor de aanleg van industrieterrein Moerdijk II te schrappen, heeft de provincie Noord-Brabant een aanslag op het landschap voorkomen," concludeert SP-Kamerlid Krista van Velzen. "Jarenlang heeft de SP actie gevoerd tegen de aanleg van dit bedrijventerrein waarvan niemand nut noch noodzaak kon aantonen. De minister van Ruimtelijke Ordening ging rücksichtslos verder met haar plan om een mega-industrieterrein aan te leggen, maar het is mooi om te zien dat de Provincie onder druk van de oppositie van de SP en anderen toch de feiten het zwaarst liet wegen"

Industrieterrein Moerdijk

Nadat de milieurapportage is afgewezen, heeft de provincie besloten eindelijk te luisteren naar de gemeente Moerdijk, die een alternatief plan heeft. De provincie is nu ook zo ver dat ze ziet dat het plan van CDA en VVD om zes miljoen vierkante meter onvervangbare hoogwaardige landbouwgrond op te offeren aan een totaal overbodig industrieterrein, bestemd voor bedrijven uit de hoogste vervuilende milieucategorie, niks dan ellende gebracht zou hebben.

Het huidige industrieterrein Moerdijk is al het schrobputje van Nederland, met een aandeel van meer dan 25% in de totale vervuiling van de provincie en elk jaar een met 5% toenemende uitstoot aan kankerverwekkende stoffen. De bevolking van West-Brabant is faliekant tegen de aanleg van nog zo'n terrein, waarvan nut en noodzaak ook niet zijn aan te tonen.

Het huidige industrieterrein in Moerdijk kent het meest extensieve ruimtegebruik van Nederland. Al jaren strijdt de gemeente Moerdijk tegen het Rijk om te voorkomen dat er naast de reeds bestaande chemie, zware industrie en 2600 hectare bovenregionaal bedrijventerrein nog meer bedrijventerrein en glastuinbouw komen. De bewoners van Moerdijk leveren immers al een meer dan evenredige bijdrage aan de nationale economie. De gemeente bepleit zogenaamde inbreiding; beter gebruik maken van de bestaande ruimte en braakliggende grond.

Krista van Velzen diende vorig jaar met de behandeling van de Nota Ruimte een motie in die de regering opdroeg eerst eens te bekijken of zoveel extra industrieterrein wel nodig is, voordat er gebouwd gaat worden. De motie werd door minister Dekker afgeraden en door een meerderheid in de Tweede Kamer verworpen.