Gemeente Rotterdam

Persbericht Rotterdam, 17-1-2006

Met steun van Ruud Lubbers:

ARJAN ERKEL WIL SAAMHORIGHEID TERUG IN ROTTERDAM

Arjan Erkel, CDA-kandidaat voor de gemeenteraad, wil weer meer saamhorigheid tussen de verschillende Rotterdammers in Rotterdam. Daarvoor zal hij de komende zes weken zoveel mogelijk Rotterdammers van verschillende nationaliteiten benaderen om op 3 maart een nieuw Rotterdams lied ten gehore te laten brengen aangezien muziek een belangrijk bindend element is. Oud-premier Ruud Lubbers steunt dit initiatief.

"Tijdens mijn ontvoering dagdroomde ik er vaak van om weer in Rotterdam te zijn. IJsberend liep ik heen en weer en stelde me voor dat ik van mijn huis aan de Berkelselaan naar de stad liep. Wat zou het mooi zijn om weer als vrij mens door Rotterdam te kunnen lopen. En het was ook mooi. Ik was weer terug in mijn mooie stad. Die in mijn afwezigheid aan de buitenkant alleen maar mooier was geworden. De eerste maanden had ik het vanwege mijn eigen euforie nog niet zo in de gaten, maar na enige tijd kreeg ik door dat Rotterdam er helaas aan de binnenkant niet mooier op geworden was. De discussie op straat en in de debatten in de politiek waren harder geworden. Meningen ongenuanceerder. Bevolkingsgroepen stonden verder van elkaar dan vroeger. Het klimaat was verhard."

Geen saamhorigheid
Erkel worstelt met de vraag hoe dat komt: "Komt dat door de angst voor terreur? Individualisatie en eenzaamheid? Angst voor een multiculturele samenleving? Ik merk dat mensen zich niet meer met Rotterdam zoals identificeren ik gewend was. Voor veel Rotterdammers is Rotterdam niet meer hun stad. Veel Rotterdammers zijn ook vertrokken, hun plaats is ingenomen door nieuwkomers, met weinig binding met de stad. Mensen, culturen, onderling begrip staan verder van elkaar af dan voorheen. Ik mis saamhorigheid"

VN van Rotterdam
Hij zoekt de oplossing om Rotterdammers van verschillende nationaliteiten bij elkaar te brengen. In aanloop naar een bijeenkomst op 3 maart, met als titel, `de Verenigde Nationaliteiten van Rotterdam, wil hij overal in de stad Rotterdammers aanspreken om met hem mee te doen. "Ik wil daarmee aantonen dat we met zijn allen wel iets kunnen doen aan Rotterdam. Dat we saamhorig zijn, dat we ondanks de verschillende culturele achtergronden er wel iets van kunnen maken. De stad heeft positieve energie nodig en geen negatieve."

Keuze voor CDA
De keuze voor het CDA was voor hem een logische."Het CDA is een sociale partij die midden in de samenleving staat. Waar betrokkenheid iets vanzelfsprekend is. Het is een partij die mensen bindt en op het gebied van integratie een grote rol speelt, omdat ze juist gevoel heeft voor de bindende functie van religie."

CD-single
Het speciale Rotterdam lied wordt momenteel geschreven en gecomponeerd. Binnenkort wordt het met medewerking van de eerste nationaliteiten die mee doen op CD-single opgenomen. Op 7 februari verschijnt dan de CD-single. De komende weken gaat Arjan Erkel langs vele locaties, zoals restaurants, culturele verenigingen, scholen etc, om Rotterdammers van verschillende nationaliteiten te benaderen. Op www.arjanerkel.nl is een verslag van deze zoektocht te vinden. 3 maart is dan de Verenigde Nationaliteiten van Rotterdam waar o.a. Lubbers en CDA-lijsttrekker Geluk zullen spreken.


---