Digitale Gemeente Houten

B&W Stemmen in met proefverkaveling Castellum

dinsdag 17 januari 2006 - Bron: Gemeente Houten

B&W hebben ingestemd met de proefverkaveling voor het Castellum. Tegelijkertijd is overeenstemming bereikt met de projectontwikkelaars Rotij Projecten BV en Ontwikkelingsverband Houten. De bouw van het Castellum is hiermee een stap dichterbij gekomen. Op basis van de inspraakreacties stelt het college aan de gemeenteraad voor om de bouwhoogte aan te passen zodat de goothoogte van de gebouwen op de hoeken van het centrum maximaal 22 meter is.

Ruim 700 woningen (waarvan 30% in de sociale sector), een volwaardig station, 8.500 m2 aan winkeloppervlak en circa 15.000 m2 kantoren. Dat zijn de ingrediënten voor het toekomstige Castellum. Omwonenden, belanghebbenden en andere belangstellenden hebben tijdens een periode van zes weken hun reactie op de plannen gegeven. B&W ontvingen 29 inspraakreacties waaronder twee van bewonersgroepen.

Inspraakreacties
De meeste inspraakreacties gingen over de hoogte van de woningen aan de buitenrand van Castellum. B&W stellen voor om een goothoogte aan te houden van maximaal 22 meter zoals die in het Globaal Bestemmingsplan Houten Vinex is vastgelegd. Ook de massaliteit van de bebouwing baarde de insprekers zorgen. Het college is mening dat een verdere verlaging van de bouwhoogte stedenbouwkundig niet gewenst is. Immers, het Castellum is bedoeld als vestingstad met hoogteaccenten in hoeken, bij poorten en in het hart. Er is sprake van een stedelijk milieu met hoge bebouwingsdichtheid. Het plan is zo ontworpen dat duidelijk sprake is van hiërarchie tussen de verschillende bebouwingsaccenten en de omliggende woonomgeving. De andere reacties betroffen veelal zaken die in de uitwerking van de bouwplannen aandacht moeten krijgen. De proefverkaveling in lijn met de kaders die de gemeenteraad in de nota Herijking Castellum in februari 2005 heeft vastgesteld.

Hoe verder?
Alle inspraakreacties zijn verwerkt in een inspraakdocument. Dit document wordt samen met de Proefverkaveling Castellum voorgelegd aan de commissie Ruimte op dinsdag 24 januari aanstaande. Vervolgens spreekt de gemeenteraad zich op donderdag 2 februari uit over de proefverkaveling.
Na instemming begint het ontwerpen van de bouwplannen. Op zijn vroegst starten in het najaar van 2007 de eerste bouwactiviteiten. Naar verwachting kan het wijkwinkelcentrum dan rond het voorjaar 2010 zijn deuren openen.

De proefverkaveling, de toelichting en de onderliggende stukken zijn te raadplegen op www.houten.nl/castellum. Belangstellenden kunnen hiervoor ook terecht in het Wooninformatiecentrum.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).