Digitale Gemeente Houten

B&W bereiken overeenstemming met Rotij

dinsdag 17 januari 2006 - Bron: Gemeente Houten

B&W hebben een akkoord op hoofdlijnen bereikt met zowel Rotij Projecten BV als Ontwikkelingsverband Houten over de verdere ontwikkeling van het Castellum. Daarnaast heeft het college ingestemd met de Proefverkaveling Castellum. Het college is bijzonder verheugd dat hiermee de komst nadert van een wijkwinkelcentrum, circa 700 woningen (waarvan 30% in de sociale huursector) en 15.000 m2 kantoren.

B&W leggen de gemeenteraad op donderdag 2 februari zowel een proefverkaveling Castellum voor als de overeenkomsten op hoofdlijnen met Rotij Projecten BV voor de ontwikkeling van het oostelijk deel en met Ontwikkelingsverband Houten voor het westelijk deel van het Castellum. Op dinsdag 24 januari vindt de behandeling daarvan plaats in de commissie Ruimte.

Resultaten onderhandeling
De overeenkomsten met beide ontwikkelaars zijn gebaseerd op de Proefverkaveling Castellum van oktober 2005 en voldoen aan de uitgangspunten van de in februari 2005 vastgestelde nota Herijking Castellum.
B&W hebben in de onderhandelingen steeds gestreefd naar regievoering/sturing vanuit één hand en zijn hierin nu geslaagd. De overeenkomst voor de ontwikkeling van de oostzijde van het Castellum wordt gesloten met Rotij Projecten BV. Tot voor kort was daar sprake van nóg een onderhandelingspartner, Mega Projecten. Beide bedrijven hebben onderling afgesproken dat Rotij Projecten BV het Castellum-Oost gaat uitvoeren en dat Mega Projecten de ontwikkeling van Hofstad III voor zijn rekening neemt.

Een aantal belangrijke resultaten uit de overeenkomst met Rotij Projecten BV.:

* de bouw van ruim 300 woningen aan de oostzijde van het Castellum, waarvan 95 in de sociale huursector

* Rotij spant zich in om zorgwoningen binnen het aantal sociale huurwoningen te bouwen

* de bouw van circa 10.000 m2 kantoren

* de mogelijkheid kantoren om te zetten in woningen/appartementen eventueel in combinatie met een commerciële functie op de begane grond.

* bij omzetting van kantoren in woningen spant Rotij Projecten zich in voor de komst van een eerstelijns medisch centrum
* ondergrondse parkeervoorzieningen

De belangrijkste onderhandelingsresultaten met Ontwikkelingsverband Houten:

* de bouw van circa 400 woningen aan de westzijde van het Castellum, waarvan ongeveer 120 in de sociale sector.

* het realiseren van 8500 m2 winkels en baliefuncties
* het realiseren van 4600 m2 kantooroppervlak
* de mogelijkheid om de kantoorruimte om te zetten in woningen/appartementen eventueel in combinatie met een commerciële functie op de begane grond.

* bij omzetting van kantoren in woningen/appartementen wordt 30% van het toegevoegde aantal woningen gebouwd in de sociale koopsector met maximaal V.O.N.-prijs van 190.000 (prijspeil 1-1-2006)
* de bouw van een openbare ondergrondse parkeergarage met minimaal 350 parkeerplekken

* de komst van een parkeervoorziening boven het winkelcentrum voor de bewoners die daar boven wonen.

* een openstelling van de onderdoorgang onder het spoor voor autos, als dit voor de levensvatbaarheid van het winkelcentrum nodig blijkt te zijn.

Naar verwachting worden de contracten met beide projectontwikkelaars op korte termijn ondertekend

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).