D66

Daadkracht en een sterke regierol van VROM is volgens senator Schouw keihard nodig om problemen als klimaatverandering het hoofd te kunnen bieden. Klimaatverandering kan voor Nederland zeer grote problemen opleveren, zoals stijging van de zeespiegel en problemen met de waterafvoer van rivieren.
Het beleid is nu te passief en teveel op de korte termijn gericht. Dit bepleitte Gerard Schouw tijdens het debat over de nota ruimte in de Eerste Kamer.
Vorig jaar verzocht de Eerste Kamer gezamenlijk in een motie om een gedegen lange termijnvisie voor problemen zoals klimaatverandering. De minister is tegemoet gekomen aan deze wens door met een overzicht te komen van onderzoeken naar lange termijnontwikkelingen. Volgens Gerard Schouw heeft de minister haar huiswerk niet goed gedaan. "Het is een kwestie van doen. Inventariseren wat er al is, het formuleren van leemten en het uitzetten van nieuw onderzoek. Daarbij moet je accepteren dat er altijd onzekerheden blijven bestaan', aldus Schouw. Het maken van plannen voor de verre toekomst is volgens Schouw mogelijk door met verschillende scenario's te werken. "Wij verwachten dan geen in beton gegoten beleid. Er is geen halsstarrige rechte lijn naar de toekomst." Met een nieuwe motie wordt de minister alsnog gedwongen zich te buigen over lange termijnontwikkelingen, waaronder klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel.

Klik hier voor de hele bijdrage

17-1-2006 22:05