Vereniging Nederlandse Gemeenten

WMO-POST VOOR TWEEDE KAMERLEDEN

De voorzitter van de VNG commissie Welzijn en Volksgezondheid, Jetta Klijnsma, biedt op dinsdag 17 januari ansichtkaarten aan Tweede Kamerleden van de vaste Kamercommissie van VWS aan. Gemeenten hebben in groten getale gehoor gegeven aan de oproep van de VNG om via kaarten een persoonlijke boodschap te sturen. De gemeenten roepen op te investeren in lokale loketten, de regiefunctie van gemeenten te versterken en bovenal om gemeenten het vertrouwen en de ruimte te geven de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) tot een succes te maken. De Wmo wordt naar verwachting op 23 januari a.s. door de Tweede Kamer behandeld.

Ø Investeren in lokale loketten loont

Voor burgers betekent het Wmo loket vooral: één toegangspunt naar alle voorzieningen rond ondersteuning. Lokale bestuurders willen van hun loket hét visitekaartje van de Wmo maken. Er is al veel energie en geld in lokale loketten geïnvesteerd. Maar optimale bereikbaarheid en toegankelijkheid zijn zaken die extra geld kosten. Dus investeer in de vorming van loketten door een stimuleringsregeling in te stellen op grond van artikel 18 van het wetsvoorstel.

Ø Concrete instrumenten om regie te voeren

Gemeenten willen met de Wmo burgers een compleet arrangement op het gebied van wonen, zorg, ondersteuning en welzijn bieden. Om dat te bereiken is medewerking van andere partijen nodig, bijvoorbeeld van woningcorporaties. Gemeenten moeten voldoende zeggenschap hebben als het gaat om beslissingen rondom de AWBZ-indicatiestelling, investeringen in de zorg en de realisering van zorgwoningen door corporaties.

Ø Vertrouwen en ruimte

Gemeenten hebben zich al jaren bewezen met welzijns- en gehandicaptenbeleid. Mét hun burgers en vóór hun burgers. Met de toevoeging van nieuwe taken uit de AWBZ ontstaat er een wettelijk kader dat kansen biedt om op een zeer breed terrein ondersteuning te bieden en participatie te stimuleren. Daarvoor moeten gemeenten het vertrouwen en de ruimte krijgen om lokaal maatwerk te bieden.

De boodschap van gemeenten aan het parlement is helder : de Wmo biedt gemeenten kansen om ondersteuning op lokaal niveau vorm te geven. Biedt gemeenten die kansen ook echt. Maak van de Wmo een uitvoerbare wet, die in dienst staat van de ondersteuning op lokaal niveau voor alle burgers. Schep ruimte voor lokaal maatwerk. Zorg voor een toereikend financieel kader, voor nu en de toekomst. Zet niet de plicht voorzieningen te leveren centraal, maar het compenseren van beperkingen, een uitgangspunt waarover gemeenten en cliëntenorganisaties het eens zijn.
---

Het volledige standpunt van de VNG over de Wmo is te vinden in de open brief, die in augustus 2005 aan de Tweede Kamer is gestuurd, onder de titel "De Wmo: vertrouwen in lokale democratie".