Digitale Gemeente Houten

Belangengroepen vragen aandacht van de politiek voor het landelijk gebied Kromme Rijn.

dinsdag 17 januari 2006 - Bron: redactie SDGH

Er moet een landschapsplan komen voor de Kromme Rijnstreek, het landelijk gebied tussen Bunnik, Houten, Wijk bij Duurstede en de nieuwe gemeente Utrechtse Heuvelrug. Dat was een van de conclusies van een discussieavond georganiseerd door Terecht anders en de plaatselijke Groep Leader+.
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen waren vooral politieke partijen uitgenodigd om te komen kennisnemen van de ideeën die de agrariërs in dit gebied hebben. Zij vrezen grootschalige woningbouw met bijbehorende overlast van het verkeer en een betuttelende overheid die zich bemoeit met de bedrijfsvoeringen. Een ander probleem is dat de grond in dit gebied duur is waardoor bedrijfsuitbreidingen vaak niet mogelijk zijn.

Gediscussieerd werd over de mogelijkheden die nevenactiviteiten konden bieden, vooral in de sfeer van toerisme. Men wil het landelijk gebied wel beheren (dat hebben agrariërs altijd al gedaan), maar dat kan soms gaan ten koste van de bedrijfsvoering. Daar staat tegenover dat de landelijke overheid verschillende subsidies heeft om het mogelijk te maken om een bijdrage te leveren aan kleinschalige toevoegingen aan het agrarisch bedrijf.
Voor grootschalig toerisme, een pretpark bijvoorbeeld, is de streek niet geschikt. Daar was men het over eens. Wel voor kleinschalige recreatie zoals minicampings, wandel- en fietsroutes. Om dit tot een succes te maken is het dringend noodzakelijk dat de bestaande infrastructuur van fiets- en wandelpaden wordt verbeterd. Verdere plannen en ontwikkelingen zijn te vinden op de sites van Terecht Anders (www.terechtanders.nl) en Leader+ (www.leaderplus.nl).

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).