Gemeente Rotterdam

Er komen twee tijdelijke opvangvoorzieningen voor (verslaafde) dak -en thuislozen uit de Pauluskerk. De dagopvang komt op het veldje aan het Couwenburg in Rotterdam-centrum. De nachtopvang. De tijdelijke nachtopvang-voorziening komt in het pand Smirnoffweg 3-11 aan de rand van het bedrijventerrein Waalhaven Zuid. Beide voorzieningen zijn nodig omdat na de nieuwbouw van de kerk de dag- en nachtopvang niet terugkomt. Omwonenden en ondernemers van de beoogde locaties zijn vandaag per brief van dit collegebesluit op de hoogte gesteld.

In beide voorzieningen kunnen dak- en thuislozen terecht voor een gesprek, koffie en persoonlijke verzorging. In de dagopvang is ook een gebruiksruimte aanwezig. Het is hier toegestaan zelf meegebrachte drugs te gebruiken. De nachtopvang is uitsluitend bedoeld om te slapen. Een gesloten vervoersysteem brengt de bezoekers van en naar het pand. Het is niet toegestaan op eigen gelegenheid naar de opvangvoorziening te reizen. Ook mogen bezoekers s nachts de voorziening niet zelfstandig te verlaten en mag in deze voorziening geen drugs worden gebruikt.

De nu geplande opvangvoorzieningen bieden ruimte aan een deel van de huidige bezoekers van de Pauluskerk. Voor het andere deel van de bezoekers is opvang geregeld bij bestaande Rotterdamse opvanginstellingen, waaronder het Centrum voor Dienstverlening. Beide nieuwe voorzieningen zijn tijdelijk voor een periode van 3 tot 5 jaar. De gemeente Rotterdam is per 1 januari 2006 gestart met een nieuw beleid voor de opvang en hulpverlening aan Rotterdamse dak- en thuislozen: Centraal Onthaal. Dit nieuwe beleid moet binnen enkele jaren leiden tot een behoefte aan minder opvangplekken in de stad.

Beide opvangvoorzieningen krijgen een beheerscommissie waarin onder andere buurtbewoners, ondernemers, vertegenwoordigers van gemeente en deelgemeente, hulpverleners en de politie zitting hebben. Zij maken concrete afspraken om eventuele overlast tot een minimum te beperken.

Om de sociale Veiligheid in het Waalhavengebied te vergroten zal voor de directe omgeving van de locatie aan de Smirnoffweg een veiligheidsplan worden ontwikkeld. Het is de bedoeling dat ondernemers in het gebied, het Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente in een gezamenlijke aanpak de veiligheid in het gebied vergroten.

Deze nieuwe opvangvoorzieningen zijn nodig omdat het huidige gebouw van de Pauluskerk aan de Mauritsweg halverwege dit jaar wordt gesloopt. Het gebouw moet plaats te maken voor het nieuwbouwproject De Calypso. In De Calypso komt een nieuwe kerk zonder dagopvang voor (verslaafde) dak- en thuislozen.

Bron: Bestuursdienst, 18-01-2006