Ministerie van Defensie

18-01-2006 09:18

F-16'S ONDERSCHEPPEN BOEING

Twee F-16 jachtvliegtuigen afkomstig van de Vliegbasis Leeuwarden zijn vanmorgen rond kwart over zeven opgestegen om een vliegtuig komend uit oostelijke richting te onderscheppen. Met het betreffende toestel, een Boeing 737 onderweg van Berlijn naar Amsterdam, kon geen radiocontact worden gemaakt.

Onder begeleiding van een gevechtsleider van het Air Operations and Control Station Nieuw Milligen, werden twee F-16âs onmiddellijk op het toestel afgestuurd om het te identificeren en contact te maken met de bemanning. De gevechtsvliegtuigen gingen daarbij tussen Heerenveen en Zwolle door de geluidsbarrière. Vlak voordat het toestel de Duits-Nederlandse grens passeerde werd het radiocontact hersteld. De F-16âs en de Duitse QRA-vliegtuigen keerden vervolgens terug naar hun thuisbasis.

Als F-16âs vliegen met een snelheid boven duizend km/h gaan ze door de geluidsbarrière en veroorzaken daarbij een zogenaamde Sonic Boom. Voor de verdediging van het luchtruim boven Nederland staan 24 uur per dag, 7 dagen per week F-16's paraat. Bij een melding van een onbekend vliegtuig in het Nederlandse luchtruim zijn ze binnen enkele minuten in de lucht om het toestel te onderscheppen.