D66

- Grote meerderheid EP steunt initiatief D66 -

Het Europees Parlement veroordeelt de opkomst van homohaat en roept de lidstaten van de EU en de Europese Commissie op actie te ondernemen tegen haatzaaiende speeches en het aansporen van discriminatie tegen homosexuelen.

Sophie in ´t Veld (D66, Vice Voorzitter Intergroup Gay & Lesbian Rights) nam het initiatief de resolutie op te stellen: "Te vaak worden homohaat en haatzaaiende speeches gerechtvaardigd met een verwijzing naar religieuze vrijheden en vrijheid van meningsuiting."

"Het is onacceptabel dat Europese burgers op basis van hun seksuele voorkeur hun rechten verliezen als zij in een ander land in Europa gaan wonen. Ze riskeren hun eigendomsrechten, pensioenrechten, sociale zekerheid en zelfs de voogdij over hun eigen kinderen te verliezen!"

Lidstaten argumenteren dat dit puur nationale aangelegenheden zijn, en dat Europese wetgeving op dit terrein niet geldt. In ´t Veld: "Fundamentele rechten moeten gelden voor àlle burgers van de Europese Unie. Het is aan de lidstaten om te zorgen dat deze nageleefd worden. Ik ben blij met de brede steun in het Europees Parlement voor ons initiatief om deze intolerantie te veroordelen." In 't Veld haalde ook scherp uit naar de "laffe houding" van de Europese Commissie, die passief is en wegkijkt in gevallen van homohaat en discriminatie.

Het idee om deze resolutie op te stellen is ontstaan na incidenten in Polen, waar de laatste weken gay pride optochten werden verboden en haatzaaiende uitspraken werden gedaan door politieke en religieuze leiders. Ook hielden homofobe groepen gewelddadige demonstraties en werden wijzigingen in de Letse Grondwet doorgevoerd om huwelijken tussen dezelfde sexe tegen te gaan.

Het Europees Parlement zal op woensdag 18-01-2006 stemmen over de resolutie over homohaat.

18-1-2006 10:39