Gemeente Haarlem


Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


18 januari 2006

012/2006


Verandering nodig naar slanke, wendbare, resultaatgerichte organisatie


College presenteert visie op toekomst van de gemeentelijke organisatie


Het college van B&W heeft een visie op de toekomst voor de totale gemeentelijke organisatie goedgekeurd. Het streven is om de komende jaren de organisatie om te vormen tot een slanke, wendbare resultaatgerichtere organisatie. De organisatieverandering is nodig omdat diverse maatschappelijke vraagstukken steeds complexer worden en de huidige gemeentelijke organisatie niet op alle fronten in staat is hierop adequaat te reageren.


Meer en kwalitatief betere aandacht voor burgers en partners

Het college stelt in haar visie dat de relatie met burgers en externe partners verder moet worden versterkt. De burger stelt steeds meer eisen aan de dienstverlening en wil zowel via de balie, telefoon maar vooral ook via elektronische manieren contact kunnen hebben met de gemeente. De gemeente wil samenhangende producten geïntegreerd gaan aanbieden.
De huidige maatschappij stelt hogere eisen aan de verschillende rollen van de gemeente (de dienstverlenende, uitvoerend en regisserende rol). De gemeente wil deze rollen duidelijker gaan onderscheiden en invullen zodat de kwaliteit van de totale organisatie verhoogd wordt.
Beleid en uitvoering zullen meer worden verbonden zodat klachten en opmerkingen van burgers en partners eerder op de juiste plek in de organisatie terechtkomen.


Logisch vanuit het perspectief van de burger

Het college wil dat de nieuwe inrichting van de organisatie logisch is vanuit het perspectief van de burger en wil daarmee de verkokering in de organisatie doorbreken. Meer sturing en meer strategisch vermogen van de organisatie zijn noodzakelijk. In de visie wordt voorgesteld de huidige sectoren te laten verdwijnen. In plaats daarvan komen 10 zelfstandige afdelingen aangestuurd door een directieteam. Binnen de gemeente worden diverse programma's opgestart om de organisatie efficiënter en effectiever te laten werken. Adequate bedrijfsvoering is daarbij een essentieel onderdeel.


Slanker

De gemeente gaat ervanuit in 2009 bij inhuizing in het Stadskantoor in Schalkwijk maximaal 1100 fte's in dienst te hebben. De benodigde personeelsreductie wordt naar verwachting gerealiseerd door natuurlijk verloop en door verzelfstandiging van een aantal bedrijfsonderdelen.


Concernstaf
Ellen van der Vossen, communicatieadviseur
023-511 3076
vossene@haarlem.nl


---- --