Gemeente Rotterdam

Nr. 013
18 januari 2006

Rotterdams actieprogramma tegen homo-intolerantie

Schoolbesturen en -directies in Rotterdam stellen samen met de gemeente een actieprogramma op om homo-intolerantie op scholen actief bestrijden. Dat hebben zij dinsdagavond afgesproken met de wethouders Van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) en Geluk (Onderwijs en Integratie). In een bijeenkomst gaven scholen aan dat zij in personeelsbeleid, lessen, opvang van jongeren, communicatie en beleidsprogramma structureel aandacht willen geven aan bestrijding van dit probleem.

Uit de Jeugdmonitor van de GGD - een instrument dat de gezondheid van jongeren en kinderen meet - bleek afgelopen najaar dat scholieren in Rotterdam weinig tolerant naar homo's zijn. Vooral Turkse en Marokkaanse scholieren, en leerlingen op vmbo-scholen oordelen negatief over homoseksualiteit. Zo zegt 88 procent van de ondervraagde Turkse jongens in de derde klas van het voortgezet onderwijs dat homo's niet tot hun vrienden zouden mogen horen.

De aanwezige schoolbesturen en -directies onderschreven de noodzaak om dit probleem aan te pakken. Ze willen zichzelf doelen opleggen in een actieprogramma, en daarin samenwerken met gemeente en homobelangenorganisaties. Voor de gemeente zien ze een rol weggelegd om bestrijding van homo-intolerantie bij lerarenopleidingen onder de aandacht te brengen. Scholen willen ook kijken hoe ze datzelfde bij ouders kunnen doen.

Wethouder Van den Anker toonde zich verheugd over de grote bereidheid van scholen om het probleem samen met de gemeente aan te pakken. ,,De vrijblijvendheid moet eraf'', zei zij. ,,We moeten ons heel duidelijk op de doelgroep richten. Dat zijn laagopgeleide Turkse en Marokkaanse jongeren. De gemeente kan daarin ondersteunen, bijvoorbeeld door te meten en interventies te plegen.'' Ook wethouder Geluk was tevreden. ,,Als de school het niet oppakt, is er geen andere instantie in het leven van de kinderen die er aandacht aan besteed. Onze doelstelling moet nu zijn om een trendbreuk te bereiken.''

noot voor de redactie/