Vereniging Nederlandse Gemeenten

WET DUALISERING GEMEENTELIJKE MEDEBEWINDSBEVOEGDHEDEN: OVERZICHT MODELVERORDENINGEN OP VNG-NET

Op VNG-net staat vanaf heden een compleet overzicht van modelverordeningen, die wel of geen veranderingen ondergaan als gevolg van de dualisering van de mede-bewindsbevoegdheden. Uit het overzicht blijkt dat de nieuwe wetgeving voor weinig modelverordeningen van de VNG gevolgen heeft.

Zoals bekend treedt op 8 maart 2006 de Wet dualisering gemeentelijke mede-bewindsbevoegdheden in werking. In het verlengde van de wet worden ook alle Algemene Maatregelen van Bestuur (Amvb) gedualiseerd. Dit geschiedt door middel van het Besluit dualisering gemeentelijke medebewindsbevoegdheden. Ook dit besluit treedt op 8 maart 2006 in werking. Het ministerie van BZK heeft gemeld dat een aantal artikelen van dit Besluit niet in werking zal treden, omdat achteraf blijkt dat de betreffende Amvbs zijn vervallen. Zodra het ministerie hierover meer duidelijkheid verschaft melden wij dit via het VNG-net.

De nieuwe bevoegdhedenverdeling houdt in dat een groot aantal bestuursbevoegdheden verschuift van de raad naar het college. De rol van de raad concentreert zich op kaderstelling, besturen op hoofdlijnen en de uitoefening van bestuursbevoegdheden waarbij het belang van een sterke democratische legitimatie groot is. De dualisering van de medebewindswetgeving creëert geen nieuwe taken en bevoegdheden.

De hoofdregel is dat de overgang van een bevoegdheid geen gevolgen heeft voor de rechtskracht van reeds genomen beslissingen. Het per 8 maart 2006 bevoegde bestuursorgaan (het college) neemt alle bestaande rechten en verplichtingen van het voormalig bevoegde bestuursorgaan (de raad) over.

Delegatie- en mandaatbesluiten vervallen op 8 maart 2006 van rechtswege indien de bevoegdheid van de gemeenteraad naar het college overgaat. Om mogelijke verwarring te voorkomen is het aan te raden om overzichten van delegatie- en mandaatbesluiten op te schonen.

Verordeningen moeten vóór 8 maart 2006 aan de gewijzigde bevoegdheidsverdeling worden aangepast. Niet aangepaste bepalingen in de betreffende verordeningen kunnen niet langer worden toegepast en verliezen hun rechtskracht. Uit het overzicht op VNG-net blijkt dat het om relatief weinig aan te passen modelverordeningen gaat; de meeste modelverordeningen van de VNG zijn reeds op een duale wijze geschreven.

Hier treft u alle informatie en het overzicht van modelverordeningen aan. Zie het origineel