Gemeente Asten


09-01-2006
Donderdag 19 januari: Bijeenkomst centrumvisie

Donderdag 19 januari a.s. 20.00 uur
Informatie-avond centrumvisie in de Klepel

De gemeente Asten is gestart met het opstellen van een centrumvisie. In een eerder artikel op deze gemeentepagina hebben wij daar over bericht. Op donderdag 19 januari as. vindt om 20.00 uur een informatiebijeenkomst plaats in de Klepel. Compositie 5, het bureau dat de gemeente Asten in de arm heeft genomen om dit traject te begeleiden zal daarbij een eerste concept presenteren. Dit bureau heeft inmiddels al diverse gesprekken gevoerd met initiatiefnemers, klankbordgroep en raad. De avond wordt voorgezeten door wethouder J. Huijsmans.

Waarom een centrumvisie?
Deze zomer gaf het college aan behoefte te hebben aan een integrale visie voor de ontwikkeling van ons centrum. Weliswaar bestonden er al diverse beleidsdocumenten op dit vlak maar al deze beleidskaders en uitgangspunten waren in de ogen van het college onvoldoende op elkaar afgestemd. Bovendien zijn veel plannen van al wat oudere datum en is in sommige gevallen actualisatie en aanpassing aan bestaand beleid noodzakelijk. Een centrumvisie kan een beoordelingskader zijn voor toekomstige ontwikkelingen. Tevens kan deze visie een basis vormen voor de actualisatie van bestaande bestemmingsplannen. Uiteindelijk doel is de creatie van een kwalitatief hoogwaardig centrum waar het prettig winkelen en toeven is.

Bureau in de arm genomen
Het college heeft daarbij stedenbouwkundig bureau Compositie 5 uit Breda in de arm genomen. Dit bureau heeft veel ervaring met dergelijke opdrachten. Compositie 5 heeft onder meer in Horst en Boxtel dergelijke visies opgesteld, om maar enkele gemeenten in de nabijheid te noemen.

Interactief proces
Om de visie een breed draagvlak te geven heeft het college gekozen voor een interactieve aanpak. Dat betekent dat vanaf het begin tot het eind zoveel mogelijk overleg en terugkoppeling plaatsvindt met politiek, initiatiefnemers, winkeliers, horeca en bewoners en andere belanghebbenden in het centrum. Naast de projectgroep waarin wethouder J. Huijsmans en enkele ambtenaren en vertegenwoordigers van Compositie 5 zitting hebben is ook een klankbordgroep geformeerd. Hierin hebben de volgende organisaties zitting: de OVA (Ondernemersvereniging Asten), de woningbouwverenigingen, wijkraad Zuid, IVN, de Heemkundekring, Stichting Toeristisch Huis Asten, politie, Vrouwenadviescommissie en Katholieke Bond van Ouderen. Verder heeft het bureau ook gesprekken gevoerd met ondernemers in het centrum die initiatieven willen gaan ontplooien.

Tijdschema
Het college heeft in samenspraak met het bureau afgesproken dat het hele proces 15 weken mag duren. In die tijd zal eerst een analyse van het plangebied worden gemaakt. Ruwweg betreft dit het gebied gelegen tussen Logtenstraat, Tuinstraat, Emmastraat, Deken Meijerstraat, Kerkstraat, Koningsplein, Burgemeester Wijnenstraat en de Frits de Bruijnstraat. Vervolgens zal een conceptvisie worden opgesteld en uiteindelijk een definitieve centrumvisie. Na iedere stap in het proces vindt een terugkoppeling plaats. Wij zullen u via de gemeentepagina op de hoogte houden van de voortgang en tijdig informatiebijeenkomsten aankondigen.
Eind februari wordt de visie gepresenteerd aan het college. Vanwege de verkiezingen in maart 2006 wordt de visie vervolgens in april/mei 2006 door de raad vastgesteld.