Ingezonden persbericht


Persbericht

Wiskundestudenten maken zich zorgen over eigen niveau

Open brief aan Maria van der Hoeven

Studieverenigingen voor wiskunde, natuurkunde en informatica vanuit heel Nederland hebben in een open brief aan minister Maria van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hun zorgen geuit over het wiskundeniveau van eerstejaarsstudenten.

In de brief vragen de studenten de minister het wetsvoorstel over onderwijsvernieuwingen, dat donderdag 19 januari in De Tweede Kamer zal worden behandeld, te heroverwegen.

Wiskundekennis laag

"Sinds 2002 komen "Tweede Fase"-studenten aan op de universiteiten. Inmiddels is gebleken dat de wiskundekennis bij deze studenten lager is dan voorheen." De studenten zien na drie jaar nog geen verbeteringen en concluderen dat dit geen opstartproblemen waren. "Nog steeds is het Wiskundewiskundeniveau van de gemiddelde eerstejaarsstudent te laag. Gevolg is dat wij nu aansluitingscursussen nodig hebben om het universitaire niveau te halen. Sommige universiteiten passen hun wiskundig niveau zelfs naar beneden toe aan.", aldus de studenten.

Afnemende studielast

De studenten hebben vooral kritiek op de nieuwe onderwijshervormingen: "Wij vragen ons af, waarom na de evaluatie door het Tweede Fase Adviespunt de studielast voor wiskunde afneemt in plaats van toeneemt. Het ligt volgens ons meer voor de hand om het verplichte deel van het wiskundeonderwijs te verzwaren in plaats van te verlichten. De vermindering van het aantal wiskunde-uren is in strijd met de wens om in Nederland de innovatieve kenniseconomie te versterken."

Open brief aan Maria van der Hoeven

De studieverenigingen hebben voor hun actie een website opgezet met als adres www.lievemaria.nl . Op de website staan enkele problemen waar de studenten nu tegen aan lopen en kan er gediscussieerd worden over de onderwijshervormingen. Verder is hier de open brief te lezen.

Noot voor de pers

Voor meer informatie over de brief van de studieverenigingen kunt u contact opnemen met Frank van Rest van studievereniging "De Leidsche Flesch" via
(071 . 527 70 70 / 06 28 85 91 40 en frank@deleidscheflesch.nl).