ANBO

Tom helpdesk: Telefonische Ondersteuning Oudere Migranten

Vechten voor een goed pensioenfondsbestuur

19-01-2006

De Stichting van de Arbeid (werkgevers en werknemers) heeft onderhandeld over de principes voor goed pensioenfondsbestuur (Pension Fund Governance). ANBO voor 50-plussers vindt deze principes te mager, omdat de medezeggenschap van gepensioneerden erin wordt uitgekleed. De Pensioen- en Spaarfondsenwet (PSW) spreekt in artikel 5, lid 4 over een evenwichtige vertegenwoordiging. ANBO vindt dat dit in de regels voor goed pensioenbestuur volstrekt onvoldoende terugkomt. Ook stoort het ANBO dat de Stichting van de Arbeid de roep tot medezeggenschap uit het verleden nu af doet met: er waren wat vragen.. en die hadden vooral betrekking op de financiering en de zekerstelling van de pensioenen....
Er was in het verleden veel meer aan de hand. Opgebouwde pensioenaanspraken zijn aangetast en uitgehold. Sommige organisaties van werkgevers, werknemers en overheid hebben pensioenpremies verlaagd om in de loonpolitiek een beter netto resultaat te krijgen. ANBO vindt dat nog steeds misplaatst. Door die verlaging zijn indexatieachterstanden ontstaan, ondanks de stijging van de welvaart tussen 1990 en 2000. Er is nog steeds onvoldoende aanvulling van het pensioen om de geldontwaarding op te vangen. Gepensioneerden hebben in vele gevallen geen invloed op deze zaken. Bovendien is de communicatie onvoldoende en ondoorzichtig.
De overheid gaf als werkgever een uiterst slecht voorbeeld door een greep in de kas van het ABP te doen. Met de goede resultaten uit dat fonds werden de eigen middelen gespekt. Helaas vond dit slechte voorbeeld veel navolging door werkgevers die hun premieaandeel misschien wel terugpakten. Zo werd in goede tijden onvoldoende gereserveerd voor slechtere tijden van nu. Tel daarbij op dat het nabestaandenpensioen werd gehalveerd tot een perspectiefloze voorziening. Terwijl het met de pensioenfondsen na 2000 minder ging, groeiden de salarissen, bonussen en gratificaties bij sommige fondsbesturen onstuimig. Voor de gepensioneerden bleef indexering achterwege.
Dit overzicht is lang niet compleet. ANBO blijft zich sterk maken voor een evenwichtige vertegenwoordiging van gepensioneerden in het bestuur van pensioenfondsen.