Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Inspectie Werk en Inkomen

Afdeling Communicatie

Persbericht Postbus 11563 2502 AN Den Haag Ons kenmerk 2005/6494 Prinses Beatrixlaan 82 Datum 19 januari 2006 2595 AL Den Haag Telefoon (070) 304 44 44 Fax (070) 304 44 45 www.iwiweb.nl

Informatie over ontvangers bijstand niet altijd up-to-date

Bijna alle gemeenten maken gebruik van cliëntvolgsystemen: geautomatiseerde systemen met informatie over bijstandsgerechtigden. De belangrijke gegevens zitten er wel in, maar de actualiteit laat in de praktijk nogal eens te wensen over. Het vastleggen van informatie over kansen op werk is ook nog voor verbetering vatbaar. Dit blijkt uit het vandaag ge- publiceerde rapport Zicht op kansen? Onderzoek naar systematische kennisopbouw over bijstandsgerechtigden door gemeenten' van de Inspectie Werk en Inkomen.

In het algemeen geldt dat gemeenten nog winst kunnen behalen in het vullen en gebruiken van de informatiesystemen. Bijvoorbeeld bij het analyseren van informatie om meer kennis te krij- gen van mensen in relatie tot de arbeidsmarkt. Juist gegevens die te maken hebben met kansen op werk kunnen beter worden vastgelegd. IWI constateert in haar onderzoek dat veel gemeen- ten het belangrijk vinden om de ontwikkelingen in hun bijstandspopulatie nauwkeurig in beeld te krijgen. Ze zijn ook bereid om daarin te investeren omdat ze de kennis kunnen gebruiken om meer mensen van bijstand naar werk te helpen.

In het kader van de omzetting van de Algemene bijstandswet naar de Wet werk en bijstand (WWB) moeten gemeenten voor 2006 bijstandsgerechtigden opnieuw beoordelen op hun kan- sen op werk. Hierbij gaat het om mensen die al voor 2004 in de bijstand zaten. In de WWB ligt de nadruk op het aan het werk krijgen van mensen met een uitkering. Een deel van de gemeen- ten heeft deze herbeoordelingoperatie gebruikt om hun bestanden te schonen. Om de bestanden ook schoon te houden, is het van belang dat gemeenten de informatie voortdurend goed bijhou- den.

Voor een toelichting kunt u contact opnemen met Erik Stolk (070 3044 639 of 06 510 245 59). Het rapport `Zicht op kansen? Onderzoek naar systematische kennisopbouw over bijstandsge- rechtigden door gemeenten' kunt u downloaden van www.iwiweb.nl of opvragen bij de afdeling Communicatie (070 - 304 47 63).

De Inspectie Werk en Inkomen draagt door haar oordelen bij aan het doeltreffend functioneren van het stelsel van werk en inkomen. IWI is de onafhankelijke toezichthouder voor de minister van SZW.