Ondanks het al jaren stil zwijgen en niet beantwoorden op de brieven van mij, J.Aalders (zorro familie4justice) om toestemming te krijgen van de Nederlandse Staat/Ministers/Parlementsleden, en onze Koningin,voor een Nederlandse Kinderombudsman!
Gaat ik toch maar gewoon door als Kinderombudsman.nl

EN WAAROM EEN KINDEROMBUDSMAN
Datum: 18.1.2006 18:05
Bron: kinderombudsman
E-Mail: kinderombudsman@hotmail.com

Rechten van kinderen staan niet op papier alleen omdat het mooie woorden zijn. Ze zijn op de eerste plaats voor jullie op papier gezet. En jullie zijn dus ook de eerste die ons kunnen vertellen wat jullie nu eigenlijk vinden van die rechten.

WAAROM EEN KINDEROMBUDSMAN

Rechten van kinderen staan niet op papier alleen omdat het mooie woorden zijn. Ze zijn op de eerste plaats voor jullie op papier gezet. En jullie zijn dus ook de eerste die ons kunnen vertellen wat jullie nu eigenlijk vinden van die rechten. Vinden jullie dat jullie rechten wel genoeg gerespecteerd worden? Of dat er wel genoeg met jullie wordt rekening gehouden.Jullie zijn de eerste om ons te zeggen wat jullie wensen zijn jullie ideeën en voorstellen om het leven van alle kinderen te verbeteren.
Pak deze kans en schreeuw je mening van de daken!
Jullie ideeën,voorstellen en jullie wensen vinden wij belangrijk!

Ontwikkeling

In 1999 heeft de kinderrechtencommissie in Génève Nederland aanbevolen over te gaan tot de instelling van een instituut kinderombudsman. "De Nederlandse overheid wordt aangemoedigd onderzoek te doen naar de mogelijkheid een volledig onafhankelijke kinderombudsman in te stellen die toezicht houdt op de implementatie van het Verdrag" (aanbeveling 12, 1999) Zij was dit in eerste instantie niet van plan. Er werd niet gedacht aan het creëren van een aparte functie voor een Kinderombudsman, aangezien het niets zou toevoegen, naast de nationale ombudsman en de kinderrechtswinkels. Na uitvoering van het aanbevolen onderzoek komt men echter toch tot de conclusie dat er wel degelijk ruimte is voor een onafhankelijk instituut kinderombudsman. In reactie op een motie van de Tweede Kamer heeft in 2001 een onderzoek plaatsgevonden naar de zin van een kinderombudsman en welke taken deze zou moeten vervullen. Naar aanleiding van dit onderzoek schrijven de staatssecretaris van Justitie en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een brief aan de tweede kamer het voorstel een landelijk opererend onafhankelijk instituut kinderombudsman in te stellen. Hoofdtaak van de kinderombudsman is het bevorderen van een volledige implementatie van het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Het takenpakket bestaat uit: jaarlijkse verslaglegging over de implementatie en voorlichting over de aard en inhoud van het IVRK; registratie en onderzoek van klachten over schending van de rechten van het kind zoals vastgelegd in het IVRK; monitoring en (van daaruit) signalering aan publieke organisaties en overheidsorganen over de uitvoering van het IVRK; (on)gevraagde advisering aan publieke organisaties en overheidsorganen over de uitvoering van het IVRK. De PVDA en D66 hebben op 6 december 2001 een wetsontwerp ingediend over het instellen van een kinderombudsman. Ook is hierbij een memorie van toelichting geschreven. Het takenpakket van de kinderombudsman moet volgens deze wet bestaan uit: toezicht op de implementatie (zie kinderombudsman.nl ) het gevraagd en ongevraagd advies geven over wetgeving en beleid dat de positie van minderjarigen raakt; het beoordelen van klachten, indien de bestaande klachtvoorziening is doorlopen of van gevallen waarvoor geen klachtenmogelijkheid bestaat. Op 15 november 2002 heeft, op initiatief van het ministerie van VWS, een expertmeeting plaatsgevonden waarbij kinderombudsmannen uit verschillende Europese landen hun ervaringen deelden met het Nederlandse veld. Aanwezig waren onder andere de kinderombudsinstituten van: zie kinderombudsman.nl )

Ook was Peter Newell uit Engeland als internationaal kinderrechtendeskundige aanwezig. Op basis van deze dag zijn een aantal bevindingen geformuleerd, die naar de Tweede Kamer zijn gestuurd (brief aan mevrouw Terpstra en de heer Camp). Het is nu afwachten welke stappen in de politieke besluitvorming zullen worden gezet. Het kinderrechtencollectief beveelt de Nederlandse regering aan om over te gaan tot het instellen van een kinderombudsman binnen een wettelijk kader, zo schrijft zij in haar schaduwrapportage aan de kinderrechtencommissie. Over het ´hoe en wat´ van een kinderombudsman is een aantal artikelen gepubliceerd in vaktijdschriften. Internationale ontwikkelingen zie kinderombudsman.nl )Er is inmiddels al veel bekend over hoe een dergelijk instituut eruit moet zien. Zo zijn er verschillende standaarden ontwikkeld. Het Europese Netwerk van kinderombudsmannen, ENOC, heeft ook standaarden ontwikkeld, die te vinden zijn op hun website. Dit zijn de regels opgesteld door en voor haar leden. Een publicatie van Unicef geeft inzicht in verschillende kinderombudsinstituten in de wereld en onder andere de hierbij te hanteren Paris Principles. Dit zijn uitgangspunten voor mensenrechten monitorende instituten.Dat de in Génève de hierboven genoemde aanbeveling serieus meent, blijkt uit het feit dat zij apart zie kinderombudsman.nl )heeft opgesteld, dat is een soort bijlage bij het kinderrechten verdrag na de ervaringen met het verdrag, over het instellen van een kinderrechtencommissaris of kinderombudsman.

NIET ALLE WENSEN ZIJN OOK RECHTEN ZIE HIER JE RECHTEN!

Een mens heeft heel wat nodig om goed te kunnen leven en zich te ontwikkelen. Daarvoor heeft elke mens ook rechten: mensenrechten. Kinderen zijn mensen en hebben daarom ook mensenrechten. Maar kinderen hebben ook andere behoeften dan volwassenen. Zij hebben bijvoorbeeld ook behoefte aan opvoeding en zorg, onderwijs en spel,recht op beide ouders. Daarom noemen we de rechten van mensen die jonger zijn dan 18 jaar kinderrechten. Die rechten zorgen ervoor dat kinderen goed kunnen leven, beschermd worden en dat ze hun mening kunnen zeggen. Als kind heb je soms het gevoel dat je helemaal geen rechten hebt omdat het uiteindelijk toch de volwassenen zijn die voor jou beslissen, je berispen of je allerlei zaken verbieden. Dat gevoel klopt ook wel een beetje, omdat het precies de volwassenen zijn die voor jouw rechten moeten opkomen en dat komt niet altijd overeen met wat jij zelf zou willen. Maar in al hun beslissingen moeten volwassenen één belangrijke regel naleven: het belang van het kind moet altijd centraal staan. Zo worden jouw rechten uiteindelijk wel gerespecteerd.

Wensen zijn nog geen rechten

Rechten hebben betekent dus dat je iets mag doen: je mening zeggen, spelen, dromen,... Rechten hebben betekent ook dat je gebruik kan maken van een aantal diensten: de school, de dokter,de kinderombudsman ... En tenslotte betekent rechten hebben ook dat je moet beschermd worden tegen Psychische&lichamenlijke mishandeling, oorlog, kinderarbeid, ... Maar daarom heb je nog geen recht op alles wat je zou willen. Sommige dingen waar je denkt recht op te hebben zijn eerder wensen: laat opblijven, elk weekend naar een pretpark, nooit meer moeten afwassen, de hele dag door snoepen, niet naar school gaan als je geen zin hebt, ... En wensen kunnen niet altijd uitkomen. Rechten hebben betekent dus niet dat je alles kan doen en krijgen wat je maar wil.

Je hebt ook plichten

Mensenrechten en kinderrechten zijn gelijk voor alle kinderen en volwassenen. Dus, als jij rechten hebt, betekent dit ook dat de andere kinderen en volwassenen ook die rechten hebben en dat je rekening moet houden met de rechten van anderen. Elk kind heeft dus samen met zijn rechten ook plichten. Als kind heb je bijvoorbeeld recht op een eigen mening, maar dat geeft je niet het recht om onbeleefd te worden tegen je ouders of je leerkracht. Zo heb je bijvoorbeeld ook recht om beschermd te worden tegen kinderarbeid, maar dat ontslaat je niet van de plicht om een handje mee te helpen in het huishouden.

Rechten op papier

Om gebruik te kunnen maken van rechten, moeten ze op papier staan en moeten de volwassenen ze goedkeuren. Daarom werden alle kinderrechten samengebracht in één tekst: het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind.Ook Nederland heeft dit Verdrag goedgekeurd. Dit betekent dat de politici in ons land er nu voor moeten zorgen dat alle kinderen die hier wonen krijgen waar ze recht op hebben. Maar ook andere volwassenen, zoals bijvoorbeeld ouders, leraars, dokters ..., moeten ervoor zorgen dat ze het Verdrag naleven. Als je het Verdrag zou lezen, zie kinderombudsman.nl ) zul je snel merken dat het niet zo gemakkelijk is om het te verstaan. Dat komt omdat het vooral geschreven is voor volwassenen en dus met veel moeilijke woorden. Wij leggen je daarom uit wat er in het staat, zodat ook jij weet wat je rechten zijn. Als je dat niet weet zou je er ook niets meer kunnen doen. Een belangrijk recht van kinderen is dat zij recht hebben om hun mening te geven. En toch werd aan kinderen zelf niets gevraagd toen ze de rechten van kinderen hebben opgeschreven. Dat was eigenlijk niet zo'n goed begin. Maar het Verdrag zelf, dat is wel oké!

Belangrijke spelregels

In het Kinderrechtenverdrag staan veel rechten opgesomd. Alle rechten hebben ook te maken met enkele belangrijke spelregels die altijd en voor iedereen gelden:
Iedereen is gelijk en niemand mag uitgesloten worden. Elk kind is natuurlijk anders, ziet er anders uit, woont in een andere omgeving en heeft een eigen karakter. Meisje of jongen, blank of zwart, vier jaar of zestien, superslim of een beetje trager, ... Alle kinderen zijn gelijk en hebben dezelfde rechten. Voorbeeld: wist je dat in sommige scholen kinderen met een andere nationaliteit niet zo welkom zijn. Volgens de wet mag dat niet, want elk kind heeft het recht om te kiezen waar het naar school wil gaan.

Elk kind heeft recht op leven en op kansen om op te groeien. Als je ziek wordt moet je verzorgd worden om te kunnen genezen. Elk kind heeft talenten, dat zijn dingen waar je goed in bent, en moet de kans krijgen om daar iets mee te doen op school, in de sportclub, in de muziekles, in de dansles... Voorbeeld: stel je voor dat je niet het recht hebt om te leren en dat je heel jong moet gaan werken, zoals je overgrootouders vroeger. Dan zou je heel wat kansen missen om je goed te ontwikkelen, een job te kiezen die je zelf leuk vindt…
Je mag je eigen mening hebben en die ook zeggen. Inspraak noemen we dat. Je hebt daarom niet altijd gelijk en het wil ook niet zeggen dat je daarom altijd zelf kan kiezen of beslissen wat je wil. Inspraak wil zeggen dat je mag "mee"praten en soms "mee"beslissen over dingen die voor jou belangrijk zijn. Voorbeeld: thuis kan je inspraak hebben bij het kiezen van de vakantiebestemming, het kiezen naar welke televisieprogramma's gekeken wordt, het kiezen van de school waar je gaat...

Bij alle dingen die de volwassenen beslissen moeten ze denken aan wat voor kinderen belangrijk is. Dat gebeurt nog niet zo vaak. Voorbeeld: als er in een gemeente een nieuwe woonwijk wordt aangelegd, moet er niet alleen gedacht worden aan de huizen en de straten, maar ook aan veilige fietspaden en genoeg plaats om te spelen.
Deze vier spelregels zijn altijd van tel, bij al je rechten. In het Kinderrechtenverdrag staan verder nog veel rechten opgesomd. Er is daarbij maar één groot probleem: al die rechten staan nu wel op papier, maar in het echt werkt dat nog niet altijd zo goed.Bijvoorbeeld als je Ouders gaan scheiden,dat betekend dan niet dat jij ook word gescheiden van een van je Ouders.Want Kinderen hebben recht op beide ouders ,zo staat het in de wet,maar helaas kunnen veel Ouders daar niet zo goed mee om gaan. Eigenlijk zijn het nu nog vooral de volwassenen die ervoor moeten zorgen dat alle kinderrechten ook echt toegepast worden.De Kinderombudsman zegt hun dat ook heel vaak. En intussen proberen wij jullie ook uit te leggen hoe jullie zelf daar ook iets aan kunnen doen. Je vindt daarover een heleboel op de INFO site zie link Info-www.kinderombudsman.nl

Wat doet de Kinderombudsman zoal:

Het kan gebeuren dat het spaak loopt tussen jou je ouders, verzorgers,school, kinderbescherming, jeugd en gezinsvoogd ,of andere overheids instellingen .
Je vertelt je Ouders,Verzorgers,School,Overheidsinstanties en of aanverwanten Organisatie,s,Instellingen, dat jij je onbehoorlijk behandeld voelt, maar het helpt niet.
In zo'n geval kun jij ook de kinderombudsman inschakelen.

De Kinderombudsman bemoeit zich uitsluitend met problemen tussen jou en bovengenoemde-Overheden,Organisatie,s Instellingen ,School of je Ouders?
De bemoeienis van de-Kinderombudsman kost jou niets.
En met een beetje geluk wordt jij er wél beter van,en de overheid ook...

Je kunt via deze website/group ook klachten indienen.
Ook vindt jij hier veel informatie .
Het is dus alleen voor Kinderen/Jeugd tot 18 jaar!
Ken jou Plichten en Rechten!
Mail naar - kinderombudsman@hotmail.com
Of bel - jos aalders 06/10722063 of 0268440431

Let op!
Persberichten

J.Aalders (Zorro familie4justice)
Rietgansplein 23
6883-DT
Velp gld
tel 0268440431
http://www.kinderombudsman.nl
kinderombudsman@hotmail.com