Gemeente Bernheze


Mogelijkheden kleinschalige bedrijven Nistelrode

Voor het gebied Doolhof en t Runneke aan de noordzijde van Nistelrode, wordt geen bestemmingsplan voor een bedrijventerrein ontwikkeld. Wel kunnen er kleinschalige, lokale bedrijven gevestigd worden in combinatie met woonfuncties. Uitgangspunt is dat bedrijfskavels in dit gebied niet groter mogen zijn dan 0,5 hectare, er mag geen detailhandel gerealiseerd worden en het is de bedoeling om wonen en werken te combineren.

Eind 2001 stelde het college een startnotitie op met de bedoeling om te onderzoeken of in dit gebied een bedrijventerrein voor lokale bedrijven ontwikkeld zou kunnen worden. Veel omwonenden reageerde hier destijds negatief op. Zij waren bang voor aantasting van het woongenot en de cultuurhistorische omgeving van Donzel. In het Streekplan van de provincie dat daarna volgde werd het gebied aangewezen als woon/werkgebied. Het college kan daar ook goed mee leven en gaat er van uit dat hiermee lokale kleinschalige woon/werkinitiatieven gerealiseerd kunnen worden.
Wanneer initiatieven bij de gemeente binnenkomen voor de bouw van bedrijfsruimte en/of woningen zullen deze in het vervolg individueel getoetst worden. Toetsing zal daarbij plaatsvinden aan de hand van de gebruikelijke criteria als kwaliteit en inpasbaarheid, maar ook aan de specifieke uitgangspunten die voor het gebied gelden.

Om initiatieven mogelijk te maken zal een bestemmingswijziging nodig zijn. Indien verzoeken passen binnen de gestelde randvoorwaarden, zal een bestemmingsplanwijziging toegepast moeten worden middels een planologische procedure. Alle kosten zijn voor rekening van de verzoeker. De procedure is afhankelijk van de mogelijkheden van het bestemmingsplan. Voor alle procedures geldt dat de plannen ter inzage gelegd moeten worden. Dit betekent dat een ieder de plannen in kan zien en indien gewenst hierop kan reageren.