GroenLinks

Resolute afwijzing homofobie en -discriminatie

19 januari 2006

Met scherpe bewoordingen veroordeelde woensdag het Europees Parlement elke vorm van discriminatie op grond van seksuele geaardheid. GroenLinks- europarlementariër en initiatiefnemer van het voorstel, Kathalijne Buitenweg, is blij met dit sterke signaal.

Buitenweg betreurt wel het feit dat de regering van Polen niet met naam en toenaam is aangesproken op haar homovijandige houding. Aanleiding voor deze uitspraak van het Europees Parlement vormden namelijk de recente verboden demonstraties voor homorechten en tolerantie, maar ook homofobe uitlatingen van Poolse bewindslieden. "De situatie in Polen is bijzonder slecht en verdient daarom specifiek te worden veroordeeld. Poolse christen-democraten en socialisten hebben hier een stokje voor gestoken door hun fractiegenoten te mobiliseren," aldus Buitenweg.

Ook Letland en Litouwen zijn de dans ontsprongen. In deze twee Baltische landen willen de parlementen het homohuwelijk expliciet verbieden in de grondwet. Ondanks de onwil om aan "naming and shaming" te doen, riep de overgrote meerderheid van de europarlementariërs de lidstaten op om het aanzetten tot haat en discriminatie jegens homoseksuelen resoluut te veroordelen en het recht op vredig demonstreren te eerbiedigen.

Uitbreiding discriminatieverbod
Het voorstel van de groenen om de bestaande wetgeving tegen homodiscriminatie uit te breiden, kon eveneens rekenen op de steun van het Europees Parlement. Nu worden homoseksuelen alleen op de arbeidsmarkt wettelijk beschermd tegen discriminatie. De groenen, en nu ook het Europees Parlement, willen dat het discriminatieverbod ook gaat gelden voor andere maatschappelijke terreinen, zoals huisvesting en onderwijs. Ook overtreders van een discriminatieverbod moeten strafrechtelijk worden aangepakt.

In het debat met verantwoordelijk Europees Commissaris Frattini leidde dit maandag tot een stevige botsing, omdat hij vindt dat de Europese Commissie al genoeg doet. Kathalijne Buitenweg refereerde aan de speech van commissievoorzitter Barosso bij zijn ambtsaanvaarding waarin hij vergaande beloftes op het gebied van anti-discriminatie deed. Dit naar aanleiding van het afwijzen van de eerder door de Italiaanse regering aangewezen omstreden kandidaat voor de post van Frattini, Rocco Buttiglione. Frattini moet deze beloftes nakomen en niet langer zijn kop in het zand steken.

Zie ook:


* GroenLinks stelt homofobie Polen aan de kaak
* dossier: anti-discriminatie in de EU

«