Gemeente Barneveld


Moeilijke beslissing over bezuiniging in onderwijs

In samenspraak met de denktank primair onderwijs heeft het college besloten om de huidige vorm van het biologisch centrum stop te zetten om de benodigde bezuinigingen binnen het basisonderwijs te kunnen realiseren. De gemeenteraad heeft tijdens de begrotingsbehandeling van vorig jaar het college en de denktank opgedragen om met een bezuinigingsvoorstel te komen. Het was een zeer lastige beslissing omdat de activiteiten vanuit het biologisch centrum veel waardering genieten. Om de bezuiniging niet ten koste te laten gaan van de kerntaken van het onderwijs, is voor deze impopulaire maatregel gekozen. De vrijwilligers van het IVN, die een belangrijke rol vervullen in de educatieve activiteiten door het biologisch centrum, zijn gisteren van het besluit op de hoogte gesteld. Zij hebben zeer teleurgesteld op het collegebesluit gereageerd. Het collegevoorstel wordt in februari ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd.

Taakstelling begroting

Binnen het basisonderwijs moest een structurele bezuiniging van 46.000,-- worden gerealiseerd. Een eerder voorstel om die bezuiniging te halen bij de schoolbegeleidingsdienst ondervond grote weerstand binnen het onderwijs. De raad heeft tijdens de begrotingsbehandeling vorig jaar daarom het college de opdracht gegeven om een bezuinigingsvoorstel te doen in samenspraak met vertegenwoordigers van alle schoolbesturen van het basisonderwijs, de zogenoemde denktank primair onderwijs.

Lastige opgave

Het ging om een lastige opgave, omdat ook de schoolbesturen geen taken willen en kunnen missen. De denktank wilde de bezuiniging niet ten koste laten gaan van de kerntaken in het onderwijs. Na veel wikken en wegen heeft zij aangegeven de bezuiniging te realiseren door de huidige activiteiten van het biologisch centrum stop te zetten. Ook het college vindt het een moeilijke beslissing, temeer omdat de activiteiten door het biologisch centrum veel waardering genieten.

Betekenis

De belangrijkste kostenposten voor de huidige vorm van het biologisch centrum zijn de arbeidskosten (ruim 40.000,-- per jaar) en het leerlingenvervoer (ca 17.000,-- per jaar). Het stopzetten van de huidige activiteiten vanuit het biologisch centrum voor het onderwijs betekent dat op die kostenposten wordt bezuinigd. Daarmee vervalt de inzet van de professionele ondersteuning en de vergoeding voor het leerlingenvervoer. Het huidige, intensieve lesprogramma dat de basisscholen krijgen aangeboden, wordt met deze maatregel ook beëindigd. Dat heeft gevolgen voor de inzet van circa 20 vrijwilligers van het IVN die zeer nauw bij de opzet en uitvoering van het lesprogramma zijn betrokken. Wat het college betreft, blijft het Koetshuis wel beschikbaar als locatie van waaruit educatieve themas worden georganiseerd. Zij is in overleg met de medewerker van het biologisch centrum voor een herplaatsing.. In overleg met onder meer IVN, Het Geldersch Landschap, PTC+ en het Groenhorstcollege wil het college bespreken welke mogelijkheden er zijn voor natuur- en milieueducatieve activiteiten vanuit het Koetshuis. Het basisonderwijs (de denktank) wil hierover zeker meedenken.

Vervolg

Het college heeft de vrijwilligers van het IVN die zich inzetten voor en vanuit het biologisch centrum gisteren persoonlijk van haar besluit op de hoogte gesteld. De vrijwilligers reageerden geschokt op de mededeling en spraken uit zeer teleurgesteld te zijn over deze beslissing. Het bezuinigingsvoorstel wordt behandeld in de gemeenteraad van februari. Dan beslist de raad over het voorstel.

Barneveld, 19 januari 2006

Communicatie Mutatiedatum 19/01/2006