Gemeente Lopik

Onderwerp: Strengere handhaving in Lopik

In april 2005 is door de raad van de gemeente Lopik de handhavingsnota vastgesteld. Het gevolg hiervan is dat de gemeente strenger gaat optreden bij overtredingen op het gebied van ruimtelijke ordening en bouwen.

Het doel van dit nieuwe handhavingsbeleid is de verbetering en instandhouding van de kwaliteit van de kernen en het landelijk gebied. Het gaat de gemeente vooral om de veiligheid en gezondheid van de inwoners van Lopik. Daarnaast verzoeken steeds meer inwoners van Lopik om handhaving om de wildgroei van gebouwen tegen te gaan.

De gemeente kampt op dit moment met een achterstand op het gebied van handhaving. Er zal een inhaalslag gemaakt worden waarbij prioriteiten gesteld zullen worden.

Allereerst zullen de zaken behandeld worden waarbij de volksgezondheid en de veiligheid van de inwoners in het geding komen. Dit houdt concreet in dat nieuwe zaken en het bouwen zonder of in afwijking van een bouwvergunning direct zullen worden aangepakt. Daarnaast treedt de gemeente op tegen situaties waarbij sprake is van illegale bewoning van gebouwen en zaken die een negatieve uitstraling naar de omgeving hebben. Hierbij kunt u denken aan het grootschalig afwijken van het bestemmingsplan, zoals illegale bedrijven.

Geleidelijk aan worden ook de minder urgente, maar zeker niet minder belangrijke zaken aangepakt.

De middelen die de gemeente ter beschikking heeft om daadwerkelijk te kunnen handhaven zijn het opleggen van een dwangsom en bestuursdwang. In het laatste geval kan de overtreding, op kosten van de overtreder, door de gemeente ongedaan gemaakt worden.

De komende maanden wil de gemeente Lopik in de huis-aan-huisbladen meer aandacht besteden aan dit onderwerp door dieper in te gaan op specifieke gebieden van handhaving.

De handhavingsnota ligt gedurende openingstijden van 9.00 uur tot 12.00 uur en na telefonische afspraak ter inzage.

Lopik, 6 januari 2006.

---

| |